Tvarohový závin s jablky – recept

Máte rádi tvarohové moučníky a jablka? Tuto skvělou kombinaci vám přináší recept na tvarohový závin s jablky, který je dalším chutným dezertem, který můžete snadno připravit a užít si ty skvělé chutě. Navíc, pokud máte jablka třeba ze zahrádky, o to lepší zážitek to bude.

Ingredience

  • Pro těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 125 g másla (měkkého)
    • 1 vajíčko
    • 2 lžíce cukru
    • Špetka soli
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Pro náplň:
    • 400 g tvarohu
    • 3 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky)
    • 100 g cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vajíčko
    • Citronová šťáva a kůra (z 1/2 citronu)

Postup

  1. Začněte tím, že připravíte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte měkké máslo, vajíčko a cukr. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici asi 30 minut.
  3. Mezitím připravte náplň. Ve velké misce smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vajíčko, citronovou šťávu a citronovou kůru. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
  5. Rozválejte těsto na pomoučené ploše na obdélníkový tvar.
  6. Na rozválené těsto položte jablka a rovnoměrně je rozprostřete po celém povrchu.
  7. Na jablka nanesete tvarohovou náplň.
  8. Pomocí těsta opatrně zavřete boky směrem ke středu, aby vznikl závin. Překlopte boky těsta přes náplň, abyste ji uzavřeli, a pokračujte v zavírání až do konce.
  9. Přesuňte hotový tvarohový závin s jablky na připravený plech.
  10. Pečte závin v předehřáté troubě zhruba 40 minut, nebo dokud není těsto do zlatova a náplň neztuhne.
  11. Po vytažení z trouby nechte závin trochu vychladnout, než budete podávat.

Tvarohový závin s jablky je skvělým dezertem a kombinace křupavého těsta, tvarohu a osvěžujících jablek vás prostě dostane. Pokud máte rádi, můžete samozřejmě použít také třeba rozinky.

Napsat komentář