Borůvkový máslový koláč – recept s tvarohem a drobenkou

Máte po ruce čerstvé borůvky a chcete upéct něco moc dobrého? Pak recept na tento borůvkový máslový koláč s tvarohem a drobenkou je ten pravý! Pokud nemáte čerstvé borůvky, nebo není právě sezóna, můžete použít s klidem také mražené. Vychutnejte si tento delikátní koláč, který vás prostě dostane.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň

  • 200 g tvarohu
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 300 g čerstvých borůvek, případně mražené, pokud nemáte

Na drobenku

  • 80 g hladké mouky
  • 50 g másla (studeného)
  • 50 g cukru

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
    • Přidejte změklé máslo, cukr a vejce. Vypracujte rukama hladké těsto.
    • Zabalte těsto do potravinové fólie a dejte do chladu odpočinout na 30 minut.
  2. Náplň:
    • V míse smíchejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) do hladké náplně.
  3. Příprava:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Vyválejte těsto na velikost dna formy na koláč a přeneste opatrně do formy. Vytvořte okraje.
  4. Náplň a borůvky:
    • Na těsto nanesete připravenou náplň z tvarohu.
    • Na náplň rovnoměrně rozložte borůvky.
  5. Drobenka:
    • V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo a cukr a vytvořte drobenku (žmolenku).
  6. Drobenka a pečení:
    • Na vrch borůvek rovnoměrně nasypte připravenou drobenku.
  7. Pečení:
    • Koláč dejte péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut.
  8. Podávání:
    • Borůvkový máslový koláč s tvarohem a drobenkou můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho posypat lehce moučkovým cukrem nebo ozdobit třeba šlehačkou podle vaší chuti.

Užijte si tento lahodný borůvkový koláč s krémem z tvarohu a křupavou drobenkou na vrchu. Jedná se o skvělý letní koláč s čerstvými borůvkami, které ale můžete podle potřeby a okolností nahradit také mraženými.

Napsat komentář