Butter chicken – tradiční indický recept

Butter chicken je populární indické jídlo, které se skládá z kuřecího masa vařeného v bohaté a krémové rajské omáčce. Zde je recept na přípravu butter chicken, které stojí za to a chutná vážně skvěle.

Ingredience

  • 500 g kuřecího masa (kuřecí prsa nebo stehna), nakrájeného na menší kousky
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého řeckého kmínu
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého řeckého kmínu
  • 1 lžička garam masaly
  • 400 g rajčatového pyré (můžete použít konzervovaná rajčata)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce mandlového nebo kešu krému (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Na podávání: čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu, rýže nebo naan chléb

Postup

  1. V misce smíchejte jogurt, kurkumu, koriandr, řecký kmín, česnek, zázvor a kajenský pepř. Přidejte nakrájené kuřecí maso a dobře promíchejte, aby bylo maso dobře obalené marinádou. Nechte maso marinovat minimálně 30 minut, ideálně však několik hodin nebo přes noc v lednici.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibuli. Smažte cibuli dozlatova, poté přidejte nasekaný česnek a smažte dalších 1 až 2 minuty.
  3. Přidejte mletý koriandr, řecký kmín a garam masalu a smažte ještě asi 1 minutu, aby se uvolnila jejich vůně.
  4. Přidejte marinované kuřecí maso a smažte ho na pánvi, dokud nezezlátne. Maso by mělo být z každé strany lehce opečené.
  5. Přidejte rajčatové pyré a smetanu ke šlehání. Dobře promíchejte, aby se omáčka spojila s masem. Přidejte mandlový nebo kešu krém, pokud ho používáte. Osolte a opepřete podle chuti.
  6. Přiveďte omáčku k varu, poté snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni asi 15 až 20 minut, dokud se maso dokonale nepropeče a omáčka nezhoustne. Občas promíchejte, aby se omáčka nelepila na dno pánve.
  7. Hotové butter chicken podávejte s vařenou rýží nebo s naan chlebem. Ozdobte čerstvou petrželí nebo koriandrem.

Tento recept na butter chicken je jen jedním z mnoha možných způsobů přípravy tohoto tradičního indického jídla. Můžete si ho upravit podle svých chuťových preferencí přidáním dalších koření nebo zeleniny.

Napsat komentář