Křehká vepřová pečeně na bylinkách

Základní a jednoduchý recept na vepřovou pečeni na bylinkách se hodí kdykoliv. Stačí vám jen hezký kousek vepřového masa, trochu bylinek a třeba brambory. A vynikající oběd je na světě!

Ingredience

  • 1,5 kg vepřové pečeně (svíčková, plec nebo jiná část)
  • 3 až 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián, šalvěj), nasekaných
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vepřovou pečeni opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Pokud je pečeně příliš tlustá, můžete ji naříznout po délce a rozložit na polovinu.
  3. Smíchejte jemně nasekaný česnek, bylinky, olivový olej, sůl a pepř v malé misce.
  4. Vepřovou pečeně potřete připravenou bylinkovou směsí z obou stran. Dobře vtírejte směs do masa, aby se chutě dostaly dovnitř.
  5. Maso dejte do pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut na každý kilogram masa. Průběžně kontrolujte teplotu masa pomocí teploměru. Hotová vepřová pečeně by měla dosáhnout vnitřní teploty 63 až 65 °C.
  6. Po upečení pečeně vyjměte z trouby a nechte ji odpočinout asi 10 až 15 minut před samotným krájením. Tím budete mít jistotu, že šťavnatost masa zůstane uvnitř.
  7. Před podáváním nakrájejte vepřovou pečeni na tenké plátky a podávejte s omáčkou a přílohou dle vlastního výběru (např. pečené brambory, rýže, zeleninový salát) a s čerstvými bylinkami na ozdobu.

Tento recept je základem pro vepřovou pečeni na bylinkách, kterou můžete upravit podle svých preferencí a chuťových nároků. Přidání dalších bylinek, citrusové šťávy nebo koření může přidat další chutě a vylepšení tohoto receptu.

Napsat komentář