Celerová pomazánka recept (s mrkví, se sýrem, pikantní s jablkem)

Přinášíme vám recepty na celerovou pomazánku s mrkví, se sýrem, pikantní s jablkem a na celerovou pomazánku ze syrového celeru, takže si můžete vybrat recept, který bude pro vás ten nejzajímavější. Využijte tuto zeleninu plnou vitamínů a připravte se skvělou pomazánku vhodnou třeba také na chlebíčky.

Celerová pomazánka s mrkví

Zde je jednoduchý recept na přípravu celerové pomazánky s mrkví, která kombinuje výraznou chuť celeru se sladkou mrkví a je plná vitamínů.

Ingredience

  • 2 celery, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 1 středně velká mrkev, oloupaná a nakrájená na menší kousky
  • 1/4 hrnku jemně nasekané cibule
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, kopr)

Postup

  1. Ve velkém hrnci s osolenou vařící vodou uvařte nakrájený celer a mrkev, dokud nejsou měkké. Trvá to přibližně 10 až 15 minut. Poté sceďte a nechte vychladnout.
  2. Přeneste uvařený celer a mrkev do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  3. Přidejte jemně nasekanou cibuli, zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, citronovou šťávu a med (pokud používáte) do mixéru s celerem a mrkví. Mixujte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  4. Dochuťte pomazánku solí a pepřem podle chuti. Případně přidejte další citronovou šťávu nebo med, pokud je potřeba doladit chuť.
  5. Dejte celerovou pomazánku s mrkví do misky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Celerová pomazánka s mrkví je připravena k podávání. Můžete ji servírovat s krekry, celozrnným chlebem, zeleninou nebo ji použít jako náplň do sendvičů. Tato pomazánka je svěží, plná chuti a nabízí kombinaci celeru a mrkve, která dodává výraznou chuť a vitamíny.

Celerová pomazánka se sýrem

Celerová pomazánka se sýrem je vynikající a lahodným pokrmem, který spojuje svěží chuť celeru s krémovostí a bohatou chutí sýra. Zde je jednoduchý recept na přípravu celerové pomazánky se sýrem:

Ingredience

  • 2 celery, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 1/2 hrnku jemně strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán nebo čedar)
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, kopr)

Postup

  1. Ve velkém hrnci s osolenou vařící vodou uvařte nakrájený celer, dokud není měkký. Trvá to přibližně 10 až 15 minut. Poté sceďte a nechte vychladnout.
  2. Přeneste uvařený celer do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  3. Přidejte strouhaný sýr, majonézu, zakysanou smetanu, česnek (pokud používáte) a citronovou šťávu do mixéru s celerem. Mixujte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  4. Dochuťte pomazánku solí a pepřem podle chuti. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zakysané smetany, aby bylo dosaženo požadované konzistence.
  5. Přeneste celerovou pomazánku se sýrem do misky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Celerová pomazánka se sýrem je připravena k podávání. Můžete ji servírovat s krekry, celozrnným chlebem, zeleninou nebo ji použít jako náplň do sendvičů. Tato pomazánka je plná chutí díky kombinaci svěžího celeru a sýra. Můžete ji samozřejmě využít třeba také na chlebíčky a dochutit ji podle sebe dalšími ingrediencemi, jako třeba kořením pro pikantnější chuť.

Pikantní celerová pomazánka s jablkem

Pikantní celerová pomazánka s jablkem je další varianta této pomazánky, která přidává do chuti lehkou pikantnost a vyváženou sladkost jablka. Zde je recept na přípravu pikantní celerové pomazánky s jablkem.

Ingredience

  • 2 celery, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 1 středně velké jablko, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/4 lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. koriandr, petrželka)

Postup

  1. Ve velkém hrnci s osolenou vařící vodou uvařte nakrájený celer, dokud není měkký. Trvá to přibližně 10 až 15 minut. Poté sceďte a nechte vychladnout.
  2. Přeneste uvařený celer do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  3. Přidejte nakrájené jablko, červenou cibuli, česnek, zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, citronovou šťávu, mletý kmín, mletou papriku a kajenský pepř do mixéru s celerem. Mixujte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  4. Dochuťte celerovou pomazánku solí a pepřem podle chuti. Případně přidejte další kajenský pepř, pokud chcete zvýšit její pikantnost.
  5. Dejte pikantní celerovou pomazánku s jablkem do servírovací misky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Pikantní celerová pomazánka s jablkem je připravena k podávání. Můžete ji servírovat s krekry, celozrnným chlebem nebo jako přílohu k zelenině. Tato pomazánka má osvěžující a pikantní chuť díky kombinaci celeru, jablka a koření.

Celerová pomazánka se skvěle hodí na chlebíčky a pokud chcete a preferujete, můžete si připravit celerovou pomazánku ze syrového celeru. Jak na to?

Celerová pomazánka ze syrového celeru

Celerová pomazánka ze syrového celeru je skvělou volbou, pokud preferujete svěží a křupavou chuť celeru. Zde je jednoduchý recept na přípravu celerové pomazánky ze syrového celeru.

Ingredience

  • 2 celery nebo řapíkaté celery, oloupané a nastrouhané nebo nasekané na drobné kousky
  • 1/4 hrnku zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, kopr)

Postup

  1. Oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte celer na drobné kousky.
  2. Přeneste celer do mísy a přidejte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, majonézu, citronovou šťávu a jemně nasekaný česnek (pokud používáte). Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Dochuťte pomazánku solí a pepřem podle chuti. Můžete také přidat další citronovou šťávu, pokud preferujete výraznější kyselost.
  4. Přendejte celerovou pomazánku do misky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Celerová pomazánka ze syrového celeru je připravena k podávání. Můžete ji servírovat s čerstvým pečivem, krekry, celozrnným chlebem, zeleninou nebo ji použít jako náplň do sendvičů. Tato pomazánka je osvěžující, plná chutí a nabízí příjemnou syrovou chuť celeru.

Celer a jeho přínosy pro zdraví

Celer je zelenina, která nabízí řadu přínosů pro zdraví. Zde je několik hlavních zdravotních výhod celeru, které mají pozitivní vliv na zdraví.

  • Obsahuje živiny: Celer je bohatým zdrojem živin, jako jsou vitaminy C, K, B6, kyselina listová a minerály, jako je draslík a vápník. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví kostí, srdce, imunitního systému a mnoho dalších funkcí v těle.
  • Antioxidanty: Celer obsahuje antioxidanty, jako jsou flavonoidy a vitaminy C a E, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a ochraňují buňky před poškozením. To může snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a určité typy rakoviny.
  • Protizánětlivé vlastnosti: Celer obsahuje sloučeniny, jako je apigenin, které mají protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace celeru může pomoci snížit záněty v těle a podporovat celkové zdraví.
  • Snížení krevního tlaku: Celer obsahuje fytochemikálie, které mohou pomoci snížit krevní tlak. Studie naznačují, že konzumace celeru může přispět k regulaci krevního tlaku a snížit riziko vzniku hypertenze.
  • Detoxikace těla: Celer obsahuje přírodní diuretika, která podporují produkci moči a pomáhají odstraňovat toxiny z těla. To může pomoci při detoxikaci a udržování zdravé funkce ledvin.
  • Podpora trávení: Vláknina obsažená v celeru může podporovat zdravé trávení a regulovat stolici. Celer obsahuje také enzymy, které pomáhají trávení potravy.

Napsat komentář