Hovězí maso po burgundsku (Boeuf Bourguignon) – recept

Hovězí maso po burgundsku (Boeuf Bourguignon) je tradiční francouzský pokrm, který je známý svou bohatou chutí, skvělou omáčkou a také tím, že je tento recept časově náročnější. Určitě se tím nenechte odradit a pokud na to budete mít prostor, určitě recept na přípravu hovězího masa po burgundsku vyzkoušejte a užijte si skvělou chuť tohoto jídla.

Ingredience

  • 800 g hovězího masa (např. hovězí plecko) nakrájeného na menší kousky
  • 200 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 středně velké cibule (nakrájené na plátky)
  • 3 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • 3 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 láhev (750 ml) červeného vína (tradičně používáno burgundské víno, ale nemusí nutně být)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení
  • Máslo na smažení a ochucení

Postup

  1. V hrnci vhodném na pomalé vaření rozehřejte trochu oleje a osmahněte kousky slaniny dozlatova. Potom je vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  2. Ve stejném hrnci zprudka opečte hovězí maso. Můžete to udělat v několika menších dávkách, aby mělo maso dost prostoru. Krátce opečené maso odložte vedle slaniny.
  3. Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji, dokud nezměkne a nezezlátne.
  4. Přidejte zpět maso a slaninu do hrnce. Posypte hladkou moukou a promíchejte, aby se vše obalilo.
  5. Přidejte nakrájený česnek, nakrájenou mrkev, bobkové listy a tymián. Vše promíchejte.
  6. Následně přidejte rajčatový protlak a červené víno. Omáčku nechte povařit na středním ohni.
  7. Potom hrnec zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 160 °C Vařte při nízké teplotě po dobu 2 až 3 hodin, dokud maso nebude měkké a omáčka nezíská požadovanou bohatou chuť. Pravidelně omáčku promíchejte.
  8. Před podáváním ochutnejte a dochuťte hovězí maso po burgundsku solí, pepřem a případně přidejte máslo pro vyladění a zjemnění omáčky.

Toto skvělé jídlo je tradičně podáváno s bramborovou kaší nebo hřebenovými nudlemi a červeným vínem, které bylo použito při vaření. Hovězí maso po burgundsku je luxusním a slavnostním pokrmem, který vás nebo vaše hosty zaručeně potěší svou skvělou chutí.

Napsat komentář