Uzený hovězí jazyk s povidlovou omáčkou – recept

Užijte si jemný, uzený hovězí jazyk s povidlovou omáčkou. Tuto úžasnou kombinaci uzeného hovězího jazyka se sladko-kyselou povidlovou omáčkou prostě musíte zažít. Kromě uzeného hovězího jazyku můžete samozřejmě použít také jiné hovězí maso a nemusí být nutně uzené.

Ingredience

  • 1 uzený hovězí jazyk
  • 4 lžíce povidel, třeba i domácích
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 250 ml hovězího vývaru

Postup

  1. Uzený hovězí jazyk uvařte ve vodě s trochou soli, dokud není měkký. To by mělo trvat přibližně 1,5 – 2 hodiny, ale záleží samozřejmě na velikosti jazyka. Uvařený jazyk vyjměte z vody a nechte ho trochu vychladnout. Odstraňte kůži a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V malé misce smíchejte povidla, ocet, cukr, kmín, nové koření, sůl a pepř.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli, dokud nezměkne a lehce nezezlátne.
  4. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi tak 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  5. Přidejte nakrájený hovězí jazyk a povidlovou směs. Promíchejte a přidejte hovězí vývar.
  6. Zakryjte pánev a duste na mírném ohni asi 20 minut, dokud se všechny chutě nepropojí a omáčka trochu nezhoustne. Občas promíchejte.
  7. Po dokončení podávejte hotové plátky uzeného jazyka například s knedlíky nebo vařenými bramborami a přelijte povidlovou omáčkou.

Jedná se o delikatesu s hovězím masem a vynikající sladko-kyselkavou omáčku z povidel, která se k tomuto masu opravdu perfektně hodí. Pokud nemáte hovězí jazyk, nebo preferujete jiný typ hovězího, tak žádný problém a je to jen a jen na vás.

Napsat komentář