Jablečný štrůdl z listového těsta – recept

Tradiční a velice oblíbený jablečný štrůdl z listového těsta spojuje křehké těsto s náplní z jablek, chuť skořice a křupavých vlašských ořechů. Vyzkoušejte si také vy tento úžasný recept na vynikající štrůdl plný chutí.

Ingredience

Těsto:

  • 1 balení chlazeného listového těsta
  • 1/2 hrnku másla (rozpuštěného, na potření těsta)
  • 1/2 hrnku strouhanky nebo strouhaných vlašských ořechů

Jablečná náplň:

  • 5 středně velkých jablek (očištěných a nakrájených na kostičky nebo nastrouhané na hrubém struhadle)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských ořechů

Postup

  1. V míse smíchejte jablka s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a strouhanými ořechy. Nechte chvíli odpočinout, aby jablka pustila šťávu.
  2. Rozložte listové těsto na pomoučené pracovní ploše a potřete rozpuštěným máslem.
  3. Posypte ho strouhankou nebo strouhanými ořechy, aby následně absorbovaly přebytečnou šťávu z náplně a zabránily nežádoucímu změknutí těsta.
  4. Rozložte jablkovou náplň rovnoměrně na těsto, ale nechte tak 2 až 3cm okraje.
  5. Srovnejte podle potřeby okraje těsta a začněte od jednoho konce těsto zamotávat do nohavice.
  6. Přesuňte štrůdl na plech vyložený pečicím papírem, předehřejte troubu na 180 °C a pečte štrůdl asi tak 35 minut nebo dokud není zlatohnědý.
  7. Po upečení nechte jablečný štrůdl krátce vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem.

Jablečný štrůdl z listového těsta je tradiční sladká dobrota, která se skvěle hodí k odpolední kávě nebo jako dezert pro jakoukoliv příležitost. Podle chuti můžete přidat víc skořice a také jiné ořechy podle vaší volby.

Napsat komentář