Obrácený jablečný koláč od babičky – recept

Obrácený jablečný koláč, známý také jako Tatinův koláč (Tarte Tatin), je tradiční francouzský dezert, který se připravuje pečením ovoce, obvykle jablek nebo hrušek, společně s karamelizovaným cukrem a těstem na koláč. Při servírování je koláč obrácen, takže karamelizované ovoce je na vrchu. Rozhodně vyzkoušejte tento vynikající recept na obrácený jablečný koláč od babičky a nebudete litovat.

Ingredience

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (změklého)
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 4 až 5 středně velkých jablek (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky)
  • 100 g cukru
  • 50 g másla
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto tak, aby bylo hladké, bez hrudek.
    • Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 až 60 minut.
  2. Jablečná náplň a karamel:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Na karamelizaci si připravte například formu, kterou můžete použít na přípravu koláče na plotně i v troubě. Na plotně rozehřejte 100 g cukru, dokud nezískáte karamelovou barvu. Přidejte 50 g másla a promíchejte. Poté přeneste karamel do připravené formy.
  3. Jablečná náplň:
    • Na karamel ve formě naskládejte plátky jablek.
  4. Těsto a pečení:
    • Vyválejte těsto na velikost formy a pokryjte jím jablka. Těsto můžete u okrajů zastrčit pod jablka.
  5. Pečení a obrácení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé.
    • Po upečení vyndejte koláč z trouby a obraťte ho na talíř tak, že karamelizovaná strana bude nahoře.
  6. Podávání:
    • Obrácený jablečný koláč můžete podávat teplý. Můžete ho ozdobit šlehačkou nebo zmrzlinou.

Jedná se o opravdovou delikatesu, a přitom na tom není při přípravě nic extra složitého. Jednoduše si připravíte výborný obrácený jablečný koláč, jehož karamelizovaná a šťavnatá jablečná náplň je na vrchu. Pokud jste ještě tento obrácený koláč (Tarte Tatin) nevyzkoušeli, pak na nic nečekejte a pusťte se do toho.

Napsat komentář