Obrácený jablečný koláč, známý také jako Tatinův koláč (Tarte Tatin), je tradiční francouzský dezert, který se připravuje pečením ovoce, obvykle jablek nebo hrušek, společně s karamelizovaným cukrem a těstem na koláč. Při servírování je koláč obrácen, takže karamelizované ovoce je na vrchu. Rozhodně vyzkoušejte tento vynikající recept na obrácený jablečný koláč od babičky a nebudete litovat.
Ingredience
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (změklého)
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
Na náplň
- 4 až 5 středně velkých jablek (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky)
- 100 g cukru
- 50 g másla
- šťáva z 1/2 citronu
Postup
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
- Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto tak, aby bylo hladké, bez hrudek.
- Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 až 60 minut.
- Jablečná náplň a karamel:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na karamelizaci si připravte například formu, kterou můžete použít na přípravu koláče na plotně i v troubě. Na plotně rozehřejte 100 g cukru, dokud nezískáte karamelovou barvu. Přidejte 50 g másla a promíchejte. Poté přeneste karamel do připravené formy.
- Jablečná náplň:
- Na karamel ve formě naskládejte plátky jablek.
- Těsto a pečení:
- Vyválejte těsto na velikost formy a pokryjte jím jablka. Těsto můžete u okrajů zastrčit pod jablka.
- Pečení a obrácení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé.
- Po upečení vyndejte koláč z trouby a obraťte ho na talíř tak, že karamelizovaná strana bude nahoře.
- Podávání:
- Obrácený jablečný koláč můžete podávat teplý. Můžete ho ozdobit šlehačkou nebo zmrzlinou.
Jedná se o opravdovou delikatesu, a přitom na tom není při přípravě nic extra složitého. Jednoduše si připravíte výborný obrácený jablečný koláč, jehož karamelizovaná a šťavnatá jablečná náplň je na vrchu. Pokud jste ještě tento obrácený koláč (Tarte Tatin) nevyzkoušeli, pak na nic nečekejte a pusťte se do toho.