Kynutý makový závin – recept od babičky

Kynutý makový závin je oblíbeným dezertem a hodí jak na snídani, na svačinku, tak i jako pohoštění návštěvy. Určitě zkuste tento poctivý makový závin, který je jako od babičky. Uvidíte, jak bude všem moc chutnat!

Ingredience

  • Pro těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 30 g cukru
    • Špetka soli
    • 1 balení sušeného droždí (7 g)
    • 125 ml mléka
    • 40 g másla
    • 1 žloutek (na potření těsta)
  • Pro makovou náplň:
    • 200 g mletého máku
    • 100 g cukru
    • 100 ml mléka
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 větší vejce
    • Citronová kůra (podle chuti)

Postup

  1. Začněte tím, že si připravíte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli.
  2. V malém hrníčku zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Nechte směs vychladnout na teplotu, která nebude horká, ale jen teplá.
  3. Do sypké směsi přidejte sušené droždí a směs s mlékem a máslem. Dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
  4. Těsto vyndejte z mísy a na pomoučeném povrchu ho lehce prohněťte. Potom ho vraťte zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Mezitím si připravte makovou náplň. Smíchejte mletý mák, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vaječný žloutek. Postupně přidávejte mléko a míchejte, dokud nezískáte konzistenci ideální pro náplň.
  6. Rozválejte nakynuté těsto na pomoučeném povrchu na obdélníkový tvar.
  7. Na rozváleném těstě rozprostřete makovou náplň a nechte na jednom konci okraj bez ní.
  8. Závin opatrně zarolujte od náplně směrem k volnému okraji, aby vznikl váleček. Důkladně uzavřete konce, aby náplň během pečení nevytekla.
  9. Položte nohavici makového závinu na plech s pečícím papírem, potřete ho žloutkem a nechte ho na teplém místě zhruba 15 minut, aby ještě nakynul.
  10. Předehřejte troubu na 180 °C a makový závin pečte zhruba 20 až 25 minut, dokud není krásně do zlatova upečený.
  11. Po vytažení z trouby nechte závin trochu vychladnout a pak ho můžete podávat nakrájený. Je tradičním zvykem posypat vrchní část moučkovým cukrem před jeho podáváním, ale samozřejmě záleží jen a jen na vašem rozhodnutí.

Připravte si vynikající kynutý makový závin, který je skvělým dezertem nebo sladkým pokrmem k odpolední kávě. Navíc mák je bohatým zdrojem vápníku, který je pro naše tělo důležitý a především pro děti, které rostou.

Napsat komentář