Jablečné čatní – recept

Už nevíte co s jablky? Vyzkoušejte jablečné čatní, které skvěle doplní vaše další pokrmy, případně můžete použít jako ingredienci pro další dobroty. Jedná se o jednoduchý recept, se kterým se dá podle vašich chutí experimentovat.

Ingredience

  • 4 jablečná jablka (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na menší kousky)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1/4 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/4 čajové lžičky chilli papričky (volitelné, přizpůsobte podle své chuti)
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 2 lžíce rozinek
  • Sůl podle chuti

Postup

  1. Ve velké hrnci osmahněte nasekanou cibuli na oleji na středním ohni, dokud není měkká a zlatavá.
  2. Přidejte nakrájená jablka, česnek a zázvor do hrnce. Osmahněte je asi 5 minut, dokud jablka nezměknou.
  3. Přidejte mletou skořici, kmín, koriandr a chilli papričku (pokud ji používáte a chcete pikantnější chutney). Dobře vše promíchejte.
  4. Přidejte hnědý cukr, ocet, rozinky a sůl. Dobře promíchejte a vařte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud se jablka nerozvaří a čatní nezhoustne.
  5. Ochutnejte chutney a případně upravte množství soli, cukru nebo koření podle své chuti.
  6. Hotové jablečné čatní dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte je vychladnout a čatní skladujte v chladničce.

Čatní z jablek můžete podávat jako přílohu k různým pokrmům, jako je pečené maso, sýry, sendviče nebo saláty. Je také skvělým doplňkem ke křupavému pečivu, ať už ho jíte slaným nebo sladkým pokrmům. Jablečné čatní se rozhodně na stole neztratí a skvěle doplňuje další chutě.

Napsat komentář