Jogurtová bábovka s kakaem nebo bez něj – recept

Jogurtová bábovka je osvěžující a lehký moučník, který získává svou vláčnost a jemnou chuť díky přidání jogurtu do těsta. Zkuste tento recept na jogurtovou bábovku a podle sebe můžete také přidat kakao buď do poloviny těsta, pokud chcete dvoubarevnou bábovku, nebo do celé dávky.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek jogurtu (přírodního, řeckého)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • Citrónová kůra (volitelně)
  • 1/4 hrnku kakaa do těsta nebo jeho části (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte formu na bábovku – vymažte ji olejem nebo máslem a vysypte například strouhankou.
  2. Ve velké míse smíchejte cukr, jogurt, olej, vajíčka a vanilkový cukr. Promíchejte dohladka.
  3. Postupně přidejte hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Přidejte také špetku soli a citrónovou kůru, pokud ji používáte. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Nalijte hotové těsto bez hrudek do připravené formy na bábovku.
  5. Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 až 50 minut, nebo dokud bábovka nemá barvu dozlatova. Můžete také provést test špejlí – po vytažení musí být suchá.
  6. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě a potom ji zkuste opatrně vyklopit.

Jogurtová bábovka je skvělou volbou pro ty, kteří preferují lehčí a osvěžující bábovku. Můžete ji ozdobit moučkovým cukrem, čerstvým ovocem nebo polít nějakou polevou podle chuti.

Napsat komentář