Pro milovníky koláčů s osvěžujícím ovocem tady máme recept na ovocný koláč s jogurtem a ovocem. Tento jednoduchý a rychlý koláč kombinuje chutné ovoce s krémovým jogurtovým těstem. Zkuste tento výborný recept a užijte si skvělé koláče s čerstvým ovocem podle vašeho výběru.
Ingredience
Těsto
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla pokojové teploty
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo esence
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Náplň
- 1 hrnek bílého nebo ovocného jogurtu (například broskvový, jahodový nebo malinový)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 2 velká vejce
- Ovoce podle vás (jahody, maliny, broskve, meruňky)
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte máslo a rukama hněťte, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se vše spojí v kompaktní těsto.
- Hotovým těstem vyložte dno a okraje formy na koláč.
- V míse smíchejte jogurt, hladkou mouku, cukr a vajíčka. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Nalijte jogurtovou směs na připravené těsto v dortové formě.
- Na povrch dejte kousky nebo plátky ovoce. Můžete ovoce podle sebe také vhodně kombinovat.
- Pečte jogurtový koláč s ovocem v předehřáté troubě asi tak 35 až 40 minut nebo dokud není střed koláče pevný a povrch těsta nemá zlatohnědou barvu.
- Nechte upečený koláč vychladnout na místě při pokojové teplotě a potom dejte vychladit, pokud máte raději studenější dezerty. Je skvělý ale také nechlazený a záleží jen a jen na vás.
- Nakrájejte ovocný koláč na jednotlivé porce a podávejte. Můžete také koláč posypat cukrem nebo podávat se šlehačkou.
Lahodný a osvěžující ovocný jogurtový koláč je ideální pro letní období a můžete ho přizpůsobit svým oblíbeným druhům ovoce. Stejně tak můžete přizpůsobit použitý jogurt podle toho, jaké použijete ovoce. Takže třeba malinový jogurt a maliny.