Kuřecí perkelt s noky nebo haluškami – recept

Toto vynikající a tradiční jídlo si můžete podle tohoto receptu připravit snadno i vy. Kuřecí perkelt s noky nebo haluškami podle vašeho výběru je vynikajícím a sytým jídlem, které osloví všechny milovníky spíše tradičních receptů a jídel. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení a občas si kuřecí perkelt připravit také doma.

Ingredience

Kuřecí perkelt

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
  • 1 velká cibule nakrájená najemno
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžíce mleté sladké nebo pálivé papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 1 lžíce hladké mouky (pro případné zahuštění)

Bramborové noky nebo halušky

  • 500 g brambor uvařených a rozmačkaných
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

Kuřecí perkelt

  1. Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte, dokud není měkká a sklovitá.
  2. Přidejte kuřecí kousky a osmahněte je do zlatova.
  3. Přidejte prolisovaný česnek, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín, majoránku, sůl a pepř. Promíchejte vše.
  4. Přidejte rajčatový protlak a kuřecí vývar nebo vodu. Nechte chvilku vařit a potom snižte teplotu.
  5. Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi tak 30 minut, dokud není kuřecí maso měkké.
  6. Smíchejte hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla hladká směs. Přidejte ji k perkeltu a vařte ještě tak 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.

Bramborové noky nebo halušky

  1. Uvařte brambory, rozmixujte nebo rozmačkejte je do hladka a nechte vychladnout.
  2. Přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a promíchejte do hladkého bramborového těsta.
  3. Těsto vytvarujte na válečky a nakrájejte na menší kousky.
  4. Vařte noky nebo halušky ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
  5. Noky nebo halušky podávejte s kuřecím perkeltem. Podle chuti ještě ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou nebo třeba koriandrem.

Tato chuťově bohatá kombinace kuřecího perkeltu s domácími noky nebo haluškami vytváří skvělý a sytý pokrm, který rozhodně ocení milovníci tradičních a poctivých jídel.

Napsat komentář