Toto vynikající a tradiční jídlo si můžete podle tohoto receptu připravit snadno i vy. Kuřecí perkelt s noky nebo haluškami podle vašeho výběru je vynikajícím a sytým jídlem, které osloví všechny milovníky spíše tradičních receptů a jídel. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení a občas si kuřecí perkelt připravit také doma.
Ingredience
Kuřecí perkelt
- 500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
- 1 velká cibule nakrájená najemno
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžíce mleté sladké nebo pálivé papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 1 lžíce hladké mouky (pro případné zahuštění)
Bramborové noky nebo halušky
- 500 g brambor uvařených a rozmačkaných
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
Kuřecí perkelt
- Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte, dokud není měkká a sklovitá.
- Přidejte kuřecí kousky a osmahněte je do zlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín, majoránku, sůl a pepř. Promíchejte vše.
- Přidejte rajčatový protlak a kuřecí vývar nebo vodu. Nechte chvilku vařit a potom snižte teplotu.
- Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi tak 30 minut, dokud není kuřecí maso měkké.
- Smíchejte hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla hladká směs. Přidejte ji k perkeltu a vařte ještě tak 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.
Bramborové noky nebo halušky
- Uvařte brambory, rozmixujte nebo rozmačkejte je do hladka a nechte vychladnout.
- Přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a promíchejte do hladkého bramborového těsta.
- Těsto vytvarujte na válečky a nakrájejte na menší kousky.
- Vařte noky nebo halušky ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
- Noky nebo halušky podávejte s kuřecím perkeltem. Podle chuti ještě ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou nebo třeba koriandrem.
Tato chuťově bohatá kombinace kuřecího perkeltu s domácími noky nebo haluškami vytváří skvělý a sytý pokrm, který rozhodně ocení milovníci tradičních a poctivých jídel.