Výborné, a přitom jednoduché rizoto s kuřecím masem, zeleninou a parmezánem je vynikající pokrm, který spojuje krémovou rýži, kuřecí maso, čerstvou zeleninu a výrazný parmezán nebo jiný nastrouhaný tvrdý sýr. Tento recept je oblíbený pro svou bohatou a výraznou chuť.
Ingredience
- 2 kuřecí prsa (nakrájená na kostky)
- 1 hrnek rýže Arborio
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené na malé kostky)
- 1 červená paprika (nakrájená na kostky)
- 1 hrst kukuřice nebo hrášku, případně obojí
- 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku bílého vína (volitelné)
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu nebo jiného sýru (+na posypání)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi nebo v hrnci zahřejte olej.
- Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte krátce.
- Přidejte nakrájená kuřecí prsa a osmahněte je dozlatova.
- Přidejte mrkev, papriku a hrášek nebo kukuřici. Míchejte a vařte zhruba 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rýži a míchejte ji s kuřecím masem a zeleninou tak 5 minut.
- Přidejte bílé víno, vařte a míchejte, dokud se víno nezredukuje.
- Postupně po částech přilívejte kuřecí vývar a míchejte, dokud se vývar nevstřebá. Pokračujte postupně v přidávání vývaru a míchání, dokud rýže nezměkne. Trvá to obvykle tak do 20 minut.
- Ochutnejte rizoto a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Když je rýže měkká a rizoto má krémovou konzistenci, přidejte nastrouhaný parmezán a promíchejte, dokud se parmezán dobře nerozpustí.
- Na závěr můžete kopečky rizota posypat ještě parmezánem nebo jiným nastrouhaným tvrdým sýrem podle vašeho výběru.