Maková bábovka – hrnkový recept

Vynikající hrnkový recept na makovou bábovku nesmí chybět, protože mák nejen skvěle chutná, ale jedná se také o výživnou a zdravou ingredienci. V máku je spousta vápníku, který je důležitý pro každého a zvlášť pro rostoucí děti. Zkuste tuto výbornou bábovku a nebudete litovat.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1/2 hrnku oleje
  • 4 vejce
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 1/2 hrnku mletého máku
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Postup

  1. Připravte si formu na bábovku – vymažte ji máslem a vysypte podle toho, co používáte (olej a mouka například). Předehřejte si troubu na 180 °C a pusťte se zatím do těsta.
  2. Ve velké míse smíchejte cukr, olej, vajíčka a mléko. Promíchejte vše dohladka.
  3. Postupně přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a s mletým mákem. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Nalijte hotové těsto bez hrudek do připravené formy na bábovku.
  5. Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 50 minut. Pokud do bábovky píchnete špejli, měla by být po vytažení suchá.
  6. Po upečení nechte makovou bábovku vychladnout a potom ji můžete opatrně vyklopit a podávat.

Tato maková bábovka bude mít zajímavou strukturu a chuť díky přidanému mletému máku. Můžete ji ozdobit moučkovým cukrem nebo jí podávat jen tak, jak je. Skvěle se hodí v kombinaci s mlékem nebo kakaem jako sladká snídaně nebo svačina.

Napsat komentář