Pečený králík na česneku a bylinkách – recept

Oblíbený recept naší babičky byl vždy pečený králík na mladém česneku, bylinkách a se slaninou pro dospělé. Pečený králík je příjemnou změnou od drůbežího nebo vepřového masa. Zkuste tento jednoduchý a chutný recept z dostupných a vynikajících ingrediencí, které máme obvykle vždy po ruce.

Ingredience:

  • 1 králík (1,5 – 2 kg) na menší porce
  • 1 svazek mladého česneku
  • 100 g slaniny, nakrájené na plátky
  • 4 větvičky čerstvých bylinek (např. tymián, rozmarýn, šalvěj)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku bílého vína (volitelné)

Postup

  1. Zapněte s předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Omyjte a osušte králíka. Osolte a opepřete jednotlivé porce králíka z obou stran.
  3. Na každou porci králíka položte několik listů mladého česneku a větvičku bylinek. Zabalte každou porci králíka tak, aby byly bylinky uvnitř. Pokud je porce dostatečně velká, můžete přidat plátek slaniny.
  4. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a opečte plátky slaniny dozlatova. Smažte je z obou stran asi 2 minuty. Dejte slaninu stranou.
  5. Na stejné pánvi, ve které jste dělali slaninu, osmažte porce králíka ze všech stran dozlatova. Mělo by to trvat asi 5 minut na každé straně. Můžete přidat víno a nechat ho vařit a zredukovat asi o polovinu. Následně přidejte kuřecí vývar a vařte dalších 5 minut.
  6. Přesuňte králíka se šťávou do pekáče nebo do zapékací mísy. Přidejte opečenou slaninu a zakryjte celý pokrm listy mladého česneku. Pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř podle chuti. Přikryjte například alobalem a dejte péct do předehřáté trouby.
  7. Pečte králíka asi 1,5 – 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Pravidelně přelévejte králíka šťávou z pekáče nebo zapékací mísy.
  8. Hotový pečený králík na mladém česneku a bylinkách je vhodné podávat například s bramborami, rýží nebo čerstvým pečivem.

Tento pečený králík na mladém česneku, bylinkách a se slaninou pro nás byl vždy symbolem nedělního oběda u babičky, která ho pravidelně pekla. Jedná se o skvělé jídlo, které se hodí i pro slavnostní příležitosti nebo prostě při setkání celé rodiny.

Napsat komentář