Vepřová pečeně na cibuli a česneku – recept

Pro milovníky vepřového i jiného masa tady máme skvělý recept. Vepřová pečeně na cibuli a česneku je lahodné hlavní jídlo, ve kterém jsou skvěle propojené chutě vepřového masa s cibulí a česnekem. Vyzkoušejte tento oblíbený recept.

Ingredience

  • 1,5 – 2 kg vepřového masa (vepřová plec)
  • 2 velké cibule, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 1 česnek, rozdělený na stroužky
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžičky sušeného kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Opláchněte a osušte vepřové maso. V míse smíchejte sušený kmín, papriku, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Tuto směs použijete jako koření pro vepřovou pečeni. Potřete maso olivovým olejem a naneste koření ideálně rukou.
  3. Na dno pekáče umístěte kolečka cibule a stroužky česneku. Na cibuli a česnek naskládejte maso.
  4. Vepřové maso dejte do předehřáté trouby a zhruba 60 až 75 minut. Občas maso polévejte šťávou, která bude na dně pekáče.
  5. Zhruba 15 minut před koncem pečení můžete povrch vepřové pečeně potřít medem, aby se vytvořila příjemná medová kůžička.
  6. Po upečení vyndejte z trouby a nechte maso odpočinout asi 15 minut. Během tohoto času se šťáva v masa rozloží a maso bude akorát k podávání.
  7. Nakrájejte vepřovou pečeni na plátky a podávejte s cibulí a česnekem. K vepřové pečení na cibuli a česneku se skvěle hodí například vařené nebo americké brambory.

Napsat komentář