Vláčný perník s čokoládovou polevou – recept

Vynikající a vláčný perník s čokoládovou polevou je sladký a výborný a oblíbený moučník, který kombinuje tradiční chuť perníku s bohatou čokoládovou polevou. Je velice oblíbený také mezi dětmi.

Ingredience

Pro perník

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky perníkového koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, kardamom)
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 hrnku másla (rozpuštěného)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 hrnku mléka pokojové teploty
  • 2 velká vejce

Pro čokoládovou polevu

  • 1/2 hrnku tmavé čokolády (nakrájené na kousky)
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru (podle chuti)

Postup

Pro perník

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, perníková koření a sůl.
  3. V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, med, mléko a vejce. Dobře promíchejte.
  4. Pomalu přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  5. Vymažte plech máslem nebo olejem.
  6. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut a vyzkoušejte špejlí, jestli už je hotový.
  8. Nechte perník chvíli vychladnout a potom pokračujete s čokoládovou polevou.

Pro čokoládovou polevu

  1. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte smetanu ke šlehání, dokud nezačne vařit.
  2. Přidejte nakrájenou čokoládu, máslo a cukr. Nechte stát chvíli, aby se čokoláda a máslo rozpustily, a pak dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
  3. Čokoládovou polevou přelijte vychladlý perník a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.
  4. Nechte polevu ztuhnout.

Tímto způsobem vytvoříte lahodný perník s čokoládovou polevou. Tento dezert je skvělý na oslavy a podobné příležitosti, nebo jen tak na doma, pro děti. Kombinace perníkového koření a čokolády je neodolatelná.

Napsat komentář