Hrnková perníková buchta na plech – recept

Kdo by neměl rád perník, ideálně ten od babičky. Hrnková perníková buchta na plech je vynikající dezert, který kombinuje vůni a chuť perníku s pohodlným způsobem přípravy pro větší počet lidí. Tady je základní recept na přípravu této lahodné buchty, kterou zná snad každý a je vynikající ke kávě, čaji i kakau.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky medu
  • 1 hrnek horké vody
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • Máslo a strouhanka na vymazání a vysypání plechu

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vhodného rozměru (obvykle kolem 30×20 cm) – vymažte ho máslem a vysypte strouhankou nebo třeba krupicí.
  2. Ve velké míse nejprve smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, perníkové koření, kakaový prášek, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. V jiné míse smíchejte med, horkou vodu a olej, dokud se med úplně nerozpustí.
  4. Přidejte směs s medem, vodou a olejem k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Přidejte vejce a důkladně promíchejte, aby byla hmota hladká a vše se propojilo.
  6. Těsto nalijte rovnoměrně na připravený plech.
  7. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 až 40 minut, nebo dokud buchta nezezlátne a na povrchu. Pokud si nebudete jistí a děláte recept poprvé, můžete vyzkoušet špejlí. Pokud bude po zapíchnutí suchá, tak je perníková buchta upečená.
  8. Po upečení vyndejte buchtu z trouby a nechte ji vychladnout na plechu.
  9. Hotovou perníkovou buchtu na plech můžete nakrájet na porce podle vašeho uvážení. Podává se skvěle samotná nebo můžete zvážit například citronovou nebo čokoládovou polevu.

Tento recept vám umožní rychle připravit chutnou perníkovou buchtu na plech, která bude výborným dezertem na různé příležitosti. Poleva dodá perníku další rozměr a můžete určitě použít čokoládovou, nebo třeba osvěžující citronovou.

Napsat komentář