Piškotové těsto na dort / korpus – základní recept

Piškotové těsto je základní těsto, které se často používá pro přípravu dortů a různých dezertů. Toto těsto je měkké, lehké a vzdušné, což umožňuje, aby dort měl ideální konzistenci pro následné náplně, krémy a ozdoby. Přinášíme recept na základní piškotové těsto, který by se vám mohl hodit.

Ingredience

  • 4 velká vejce
  • 120 g cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup

  1. Příprava piškotového těsta:
    • Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte dortovou formu. Dno formy vyložte pečicím papírem.
    • Vejce oddělte na žloutky a bílky do dvou různých mís.
    • Do misky s bílky přidejte špetku soli a začněte šlehat na střední rychlost elektrickým šlehačem. Jakmile začnou bílky pěnit a zhoustnou, postupně přidávejte cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud nedosáhnete tuhého a lesklého sněhu.
    • Do misky se žloutky přidejte vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt a šlehejte, dokud nezískáte světlou a pěnovitou směs.
    • Pomalu přidejte směs žloutků do misky s tuhou sněhovou směsí bílků. Postupně a opatrně promíchejte lžící nebo stěrkou. Snažte se zachovat co nejvíce objemu a lehkosti.
    • Přesívejte hladkou mouku nad směs a opatrně ji začleňujte do těsta. Opět se snažte co nejjemněji, abyste neztratili vzdušnost těsta.
  2. Pečení moučníků / dortů z tohoto těsta:
    • Připravené piškotové těsto nalijte do připravené dortové formy a vyrovnávejte povrch.
    • Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 25 až 30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a nebude pružné na dotek.
    • Po upečení nechte dort z piškotového těsta vychladnout ve formě.

Připravte si toto skvělé, a přitom základní piškotové těsto, které můžete dále použít pro vytvoření dortu s různými náplněmi, krémy a ozdobami. Důležité je dodržovat v některých krocích právě opatrnost a jemnost, aby bylo piškotové těsto co nejlepší.

Napsat komentář