Zapečené plněné žampiony – recept

Zapečené plněné žampiony jsou výborným a chutným předkrmem pro různé příležitosti nebo lehkým jídlem v kombinaci s nějakým salátkem a pečivem. Podle chuti si můžete tento recept jakkoliv upravit – základem jsou především čerstvé a chutné žampiony.

Ingredience

  • 12 velkých žampionů (čerstvých a pevných)
  • 100 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například parmezán)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička čerstvých bylinek (například petrželka, tymián, nebo oregano)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Máslo nebo olej na vymazání plechu nebo pekáče

Postup

  1. Nejprve si očistěte žampiony. Odeberte nožičky (které budou součástí náplně) a vydlabejte střed žampionu, abyste vytvořili prostor pro náplň. Dejte nožičky stranou.
  2. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem osmahněte jemně nasekanou cibuli a česnek dozlatova.
  3. Přidejte mleté maso a smažte ho do doby, dokud nezmění barvu na hnědou. Během přípravy stále míchejte a rozdrobujte maso vidličkou, aby nezůstaly žádné velké hrudky. Dochuťte maso solí a pepřem podle chuti.
  4. Nakrájejte nožičky žampionů na malé kousky a přidejte je k mletému masu. Smažte je asi 3 až 4 minuty, dokud nezměknou.
  5. Přidejte do směsi strouhaný sýr a čerstvé bylinky a promíchejte.
  6. Připravenou směsí naplňte vydlabané žampiony.
  7. Vymažte pekáč máslem nebo olejem a uspořádejte plněné žampiony v pekáči.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Pečte plněné žampiony v troubě asi 15 až 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou být lehce zlatavé.
  10. Po upečení můžete podávat plněné žampiony jako předkrm. Mohou být servírovány teplé nebo i za studena.

U tohoto receptu na zapečené plněné žampiony můžete experimentovat s různými náplněmi a bylinkami podle svých chutí. Jedná se o skvělou dobrotu, která je snadná na přípravu a pokaždé může chutnat trochu jinak.

Napsat komentář