Zapečené plněné žampiony jsou výborným a chutným předkrmem pro různé příležitosti nebo lehkým jídlem v kombinaci s nějakým salátkem a pečivem. Podle chuti si můžete tento recept jakkoliv upravit – základem jsou především čerstvé a chutné žampiony.
Ingredience
- 12 velkých žampionů (čerstvých a pevných)
- 100 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například parmezán)
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička čerstvých bylinek (například petrželka, tymián, nebo oregano)
- Sůl a pepř podle chuti
- Máslo nebo olej na vymazání plechu nebo pekáče
Postup
- Nejprve si očistěte žampiony. Odeberte nožičky (které budou součástí náplně) a vydlabejte střed žampionu, abyste vytvořili prostor pro náplň. Dejte nožičky stranou.
- Na rozpálené pánvi s olivovým olejem osmahněte jemně nasekanou cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte mleté maso a smažte ho do doby, dokud nezmění barvu na hnědou. Během přípravy stále míchejte a rozdrobujte maso vidličkou, aby nezůstaly žádné velké hrudky. Dochuťte maso solí a pepřem podle chuti.
- Nakrájejte nožičky žampionů na malé kousky a přidejte je k mletému masu. Smažte je asi 3 až 4 minuty, dokud nezměknou.
- Přidejte do směsi strouhaný sýr a čerstvé bylinky a promíchejte.
- Připravenou směsí naplňte vydlabané žampiony.
- Vymažte pekáč máslem nebo olejem a uspořádejte plněné žampiony v pekáči.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Pečte plněné žampiony v troubě asi 15 až 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou být lehce zlatavé.
- Po upečení můžete podávat plněné žampiony jako předkrm. Mohou být servírovány teplé nebo i za studena.
U tohoto receptu na zapečené plněné žampiony můžete experimentovat s různými náplněmi a bylinkami podle svých chutí. Jedná se o skvělou dobrotu, která je snadná na přípravu a pokaždé může chutnat trochu jinak.