Zapečený kuskus na sladko – recept

Tento recept na zapečený kuskus na sladko byste měli určitě vyzkoušet a občas si ho připravit. Je totiž skvělou alternativou k tradičním dezertům a rozhodně není nezdravý, ale naopak. Takže pokud byste si rádi dopřáli něco zdravějšího na sladko a mělo by to zároveň být snadné na přípravu, tak tento recept je rozhodně ten pravý. Vlastním výběrem ořechů a sušeného ovoce podle chuti můžete vždy připravit originální variantu.

Ingredience

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1 1/4 hrnku vařící vody
  • 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje
  • 1/4 hrnek rozinek (nebo jiné sušené ovoce podle chuti, např. brusinky)
  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů (např. mandle, lískové oříšky)
  • 2 lžíce medu (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli
  • Čerstvá máta na ozdobení (volitelné)

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Do velké mísy dejte kuskus a zalijte ho vařící vodou. Přiklopte mísu a nechte kuskus odpočívat asi tak 5 minut, dokud nebude voda absorbovaná. Potom rozmíchejte kuskus vidličkou nebo vařečkou, aby byl sypký a bez „hrudek“.
  2. Na rozpálené pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte rozinky a nasekané ořechy. Zlehka osmahněte asi tak 2 minuty, dokud nezačnou hezky vonět a nezískají zlatavou barvu.
  3. Do hotového kuskusu přidejte směs s rozinkami a ořechy. Přidejte med, skořici a špetku soli. Dobře vše promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně rozložené.
  4. Přeneste směs kuskusu do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Zarovnejte povrch a zakryjte pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud nezíská kuskus lehkou zlatavou barvu a není dobře zapečený.
  5. Potom vyjměte zapečený kuskus z trouby a nechte ho chvíli odpočinout. Podávejte teplý zapečený kuskus na sladko ozdobený čerstvou mátou nebo nasekanou mátovou čokoládou, pokud máte.

Napsat komentář