Polský bramborový salát – recept podle kamaráda z Polska

Polský bramborový salát, známý také jako “sałatka ziemniaczana”, je oblíbeným pokrmem ve východoevropské kuchyni. Je svěží, chutný a ideální jako příloha nebo samostatné jídlo. Zde je recept nejen pro ty, kdo zkouší různé bramborové saláty, ale pro kohokoliv, kdo rád experimentuje.

Ingredience

  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kostky
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 kyselé okurky, nakrájené na malé kousky
  • 2 vařená vejce natvrdo, nakrájená na malé kousky
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Brambory dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby je zakrývala. Přidejte špetku soli. Brambory vařte na středním plameni, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Měly by být snadno propíchnutelné vidličkou (asi 10 až 15 minut). Sceďte je a nechte vychladnout.
  2. Ve velké míse smíchejte vařené brambory, nakrájenou cibuli, kyselé okurky a nakrájená vejce.
  3. V menší míse smíchejte majonézu, řecký jogurt, hořčici, sůl a pepř. Tuto omáčku přidejte ke směsi brambor a ostatních ingrediencí. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily a byly pokryty omáčkou.
  4. Ochutnejte salát a případně přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat další koření podle svého vkusu, jako je například kmín nebo petržel.
  5. Přeneste salát do servírovací mísy a ozdobte čerstvou petrželkou.
  6. Před podáváním dejte salát do lednice a nechte ho chladit minimálně 1 hodinu, aby se chutě spojily a salát získal správnou konzistenci.

Polský bramborový salát můžete podávat jako přílohu k masu, jako součást piknikového oběda nebo jako samostatný chod. Je chutný a osvěžující, ideální pro teplé letní dny. Můžete ho ale připravit také místo tradičního bramborového salátu s majonézou nebo bez ní.

Napsat komentář