Výborná čočka na kyselo se slaninou a vajíčkem – recept

Čočka na kyselo se slaninou a vajíčkem je tradiční české jídlo, které někdo zbožňuje a někdo nemá rád kvůli tomu, jak mu v mládí ve školní jídelně nepadla do oka. Každopádně záleží, jak je čočka na kyselo dochucená. Jedná se o výživné jídlo plné bílkovin, které se skvěle hodí například k večeři v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou k tomu.

Ingredience

  • 250 g červené čočky, nebo jiné
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 100 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 až 4 vajíčka uvařená natvrdo, nakrájená na čtvrtky nebo půlky
  • Zakysaná smetana nebo citronová šťáva na dochucení
  • Čerstvá petržel nebo kopr na ozdobu

Postup

  1. Ve větším hrnci rozehřejte kousek másla na středním ohni a osmahněte slaninu, dokud nezačne hezky vonět a není trochu dozlatova. Potom ji vytáhněte z hrnce a dejte ji odkapat na papírový ubrousek.
  2. Do hrnce od slaniny přidejte máslo, pokud je potřeba, a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
  3. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud se nezačne hezky vonět.
  4. Přidejte hladkou mouku a smažte ji asi 2 minuty, dokud není dozlatova.
  5. Přidejte mletou papriku, kmín a majoránku. Promíchejte a osmahněte další 2 minuty.
  6. Přidejte červenou čočku a vývar. Promíchejte a přiveďte k varu.
  7. Přikryjte hrnec a vařte čočku zhruba 25 minut, nebo dokud není měkká.
  8. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  9. Hotovou čočku na kyselo se slaninou a vajíčkem podávejte posypanou slaninou a nakrájenými vajíčky. Můžete také přidat zakysanou smetanu nebo trochu citronové šťávy na dochucení a ozdobit čerstvou petrželkou.

Toto tradiční české jídlo je vynikající a výživné. Jeho finální chuť můžete ovlivnit množstvím použitého koření a kyselostí. Nezapomeňte čočku a celkově všechny luštěniny zařadit do svého jídelníčku ideálně pravidelně.

Napsat komentář