Hrnkový recept pro milovníky buchet a čokolády je právě tento. Skvělá čokoládová buchta s kefírem je vynikající dezert, který si můžete snadno připravit a jeho chuť je díky kombinaci kvalitní čokolády a kyselkavého kefíru, který dodá těstu šmrnc, dokonalý.
Ingredience
Těsto:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku kakaa
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo esence
- 1 a 1/2 hrnku kefíru
Poleva:
- 1/2 hrnku smetany
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1/2 hrnek cukru
- 1/2 hrnku kakaa
- 1/2 hrnku másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte a vysypte plech na buchtu.
- Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, kakao, jedlou sodu, sůl, cukr a kakao.
- V jiné misce smíchejte mokré ingredience: olej, vejce, vanilkový extrakt a kefír.
- Pomalu vmíchejte mokré ingredience do suchých a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto požadované konzistence.
- Nalijte těsto do připraveného hlubokého plechu a pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud není čokoládová buchta upečená.
- Zatím si můžete připravit polevu. Veškeré ingredience pro polevu smíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Poté vařte na mírném ohni asi 5 minut, nebo dokud poleva nezhoustne.
- Když je buchta upečená, nechte ji vychladnout a polejte ji rovnoměrně připravenou polevou.
- Nechte polevu ztuhnout. Následně můžete buchtu krájet a podávat.
Tato čokoládová buchta s kefírem je vynikajícím dezertem a skvěle chutná ať už k čaji nebo ke kávě.