Jednoduchá cuketová buchta s čokoládovou polevou – výborný recept

Výborná a hlavně jednoduchá cuketová buchta s čokoládovou polevou, případně ořechy nebo rozinkami, která vám pomůže se zpracováním čerstvých cuket. Tady je recept na hrníčkovou buchtu z cukety.

Ingredience

  • 2 hrnky nastrouhané cukety (odstraněná semínka)
  • 1 ¾ hrnku hladké mouky
  • 1 ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si hlubší plech, který vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  2. V míse smíchejte nastrouhanou cuketu, cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
  3. Přidejte mouku, skořici, sůl a prášek do pečiva. Opět promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Nalijte těsto do připravené formy nebo na hluboký plech a vyrovnávejte povrch.
  5. Pečte v předehřáté troubě asi 50 až 60 minut, nebo dokud vrchní část nezíská zlatavou barvu a vložený špejle vyjde suchý.
  6. Nechte vychladnout cuketovou buchtu na plechu a poté ji můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.

Tento recept je základní verzí výborné cuketové buchty, kterou si můžete přizpůsobit své chuti. Můžete do těsta přidat například rozinky, ořechy nebo nastrouhanou citronovou kůru.

Čokoládová poleva

Pokud chcete mít výbornou cuketovou buchtu ještě o něco vyladěnější, tak zde je recept na čokoládovou polevu, kterou na buchtu můžete natřít.

Ingredience

  • 200 g čokolády (hořké, mléčné nebo kombinace obojího)
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce medu (volitelné)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Postup

  1. Rozlámejte čokoládu na menší kousky a dejte do misky.
  2. Ve hrnci zahřejte smetanu a máslo na středním ohni, dokud se směs začne lehce vařit a máslo se rozpustí.
  3. Vařte směs smetany a másla ještě asi minutu a poté ji nalijte přes nakrájenou čokoládu.
  4. Nechte směs odpočinout asi minutu, aby čokoláda začala tát, a poté ji začněte pomalu míchat, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs se stane hladkou a lesklou.
  5. Přidejte med a vanilkový extrakt (pokud chcete) a důkladně promíchejte.
  6. Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu, aby zhoustla. Můžete ji případně před použitím nechat v lednici, ale pak bude potřeba ji znovu při mírném zahřátí rozpustit.

Můžete samozřejmě vyzkoušet různé druhy čokolády, přidat další ingredience, jako je koňak nebo káva, nebo upravit sladkost podle svého gusta.

Napsat komentář