Houby na kyselo (nakládané nebo zavařené) – recept

Nakládané nebo zavařené houby na kyselo jsou tradičním pokrmem, který se připravuje z různých druhů hub. Tento recept vám ukáže, jak nakládat houby na kyselo.

Ingredience

  • 500 g čerstvých hub (žampiony, hřiby, nebo jiné)
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého nového koření (volitelné)
  • 1 lžíce octa (například vinného octa)
  • Voda
  • Olivový olej (na zalití)
  • Skleněná nebo keramická nádoba s víkem

Postup

  1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo kostky, podle své preference.
  2. Na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
  3. Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
  4. Přidejte houby a smažte je asi 5 minut, dokud nezačnou měknout.
  5. Přidejte sůl, cukr, mletý kmín, mletou papriku, mletý černý pepř a mleté nové koření (pokud používáte). Dobře promíchejte.
  6. Přidejte ocet a vařte ještě asi 2 minuty.
  7. Přidejte vodu tak, aby houby byly zakryté. Můžete přidat zhruba 1 hrnek vody.
  8. Povařte houby na mírném ohni asi 20 až 25 minut, dokud nezměknou a omáčka nezhoustne.
  9. Ochutnejte houby a přidejte podle potřeby další sůl nebo ocet podle chuti.
  10. Horké houby dejte do skleněné nebo keramické nádoby a nechte vychladnout.
  11. Nakládané houby můžete skladovat v chladničce. Nejlépe chutnají po několika hodinách nebo druhý den, kdy se chutě hezky propojí.

Nakládané houby na kyselo můžete podávat jako předkrm, přílohu nebo součást například pikantního sendviče. Jedná se o chutnou a aromatickou delikatesu.

Napsat komentář