Bleskový jablečný koláč na plech – recept

Rychlý, vlastně bleskový jablečný koláč na plech je skvělým způsobem, jak připravit vynikající a chutný moučník pro rodinnou oslavu nebo jinou událost. Nebo si tento koláč prostě jen tak vychutnat se šálkem dobrého čaje.

Ingredience

Na těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 hrnku másla (měkké, na kousky)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 2 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 6 až 8 středně velkých jablek (očištěných a nakrájených na tenké plátky)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce hladké mouky

Drobenka:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku másla (studeného, na kousky)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
  2. Přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá hmota.
  3. Přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu, dokud nevytvoříte hladké těsto.
  4. Zabalte těsto do fólie a nechte ho odpočívat v lednici asi tak 30 až 45 minut.
  5. Plátky jablek smíchejte s cukrem, skořicí a hladkou moukou.
  6. V míse smíchejte mouku, cukr a studené máslo na drobné kousky. Prsty zpracovávejte směs, dokud nevznikne drobenka.
  7. Předehřejte troubu na 180 °C.
  8. Těsto rozválejte na velikost plechu a přeneste ho do vymazaného plechu tak, aby kraj těsta přečníval zhruba 1 cm po obvodu plechu.
  9. Rozložte plátky jablek po povrchu těsta a rovnoměrně posypte připravenou drobenkou.
  10. Pečte koláč asi 40 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
  11. Po upečení nechte koláč vychladnout. Podávejte ho samotný, nebo se šlehačkou a kopečkem zmrzliny.

Napsat komentář