Nepečený jahodový dort – recept s tvarohem

Oblíbený, a tak trochu sezónní nepečený jahodový dort s tvarohem je skvělým letním dezertem, který je snadný k přípravě a osvěžující na horké dny. Zkuste tento jednoduchý recept na tento lahodný dort.

Ingredience

Pro spodní korpus

  • 200 g jemně mletých sušenek (např. plnotučné máslové sušenky, nebo piškoty)
  • 100 g másla (rozpuštěného)

Pro tvarohovou vrstvu

  • 500 g tvarohu (případně směs tvarohu a mascarpone)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Pro jahodovou vrstvu

  • 300 g čerstvých jahod (umytých, očištěných a nakrájených na plátky)
  • 2 až 3 lžíce cukru podle sladkosti jahod
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 6 plátů želatiny

Postup

  1. Příprava spodního korpusu:
    • Sušenky nebo piškoty rozemelte na jemný prášek, například v mixéru nebo v uzavíratelné sáčku pomocí válečku.
    • Smíchejte rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, dokud vznikne směs.
    • Tuto směs přelijte do dortové formy a rovnoměrně ji rozprostřete po dně. Tlačte prsty, abyste vytvořili základ spodního korpusu. Dejte formu do lednice a nechte ztuhnout.
  2. Příprava tvarohové vrstvy:
    • V misce smíchejte tvaroh (a případně mascarpone), smetanu na šlehání, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
    • Šlehejte směs, dokud se všechny složky dobře nespojí a náplň nebude krémová.
  3. Příprava jahodové vrstvy:
    • Želatinu namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat.
    • V hrnci smíchejte nakrájené jahody, cukr a citronovou šťávu. Přiveďte k mírnému varu a nechte chvíli vařit, dokud jahody nezměknou.
    • Směs jahod rozmixujte na hladkou kaši. Poté přidejte nabobtnalou a vyždímanou želatinu a důkladně promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí a nezačne se všechno spojovat.
  4. Sestavení dortu:
    • Nalijte tvarohovou náplň na spodní korpus a rovnoměrně ji rozetřete.
  5. Přidání jahodové vrstvy:
    • Nalijte jahodovou vrstvu na tvarohovou náplň a opatrně ji rovnoměrně rozetřete.
  6. Chlazení a ztuhnutí:
    • Dort nechte odležet v lednici, aby všechny vrstvy ztuhly. Nejlépe je nechat dort v lednici přes noc.
  7. Servírování:
    • Před servírováním můžete dort ozdobit dalšími plátky jahod nebo lístky máty.

Díky tomuto receptu si můžete připravit skvělý a osvěžující nepečený jahodový dort s tvarohem, který bude perfektním dezertem pro letní období.

Napsat komentář