Linecký koláč s tvarohem – recept s jablky nebo jiným ovocem

Linecký koláč s tvarohem a jablky je lahodným dezertem spojujícím křehké linecké těsto, krémovou tvarohový náplň a svěží jablka nejlépe z vlastní zahrádky nebo sadu. Určitě vyzkoušejte tento recept na přípravu lineckého koláče a užijte si jeho vynikající chuť.

Ingredience

Na linecké těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného)
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru (volitelně)
  • Citronová kůra (z jednoho BIO citronu), nastrouhaná (volitelně)

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 2 až 3 lžíce cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy

Jablka:

  • 2 středně velká jablka (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na tenká kolečka)

Na potření

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup

  1. Příprava lineckého těsta:
    • Ve velké misce smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama nebo nožem smíchejte máslo s moukou, dokud nevznikne jako kdyby drobenka.
    • Přidejte žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru (pokud používáte) a pečlivě zpracujte těsto. Pokud je těsto suché, můžete přidat trochu studené vody.
    • Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočinout alespoň na 30 minut.
  2. Příprava tvarohové náplně:
    • Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem (nebo vanilkovým extraktem), vejcem a citronovou šťávou dohladka.
  3. Příprava koláče:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Rozválejte linecké těsto na velikost formy na koláč (kolem 26 cm) a přeneste ho do lehce vymazané formy. Okraje těsta udělejte prsty.
  4. Rozložení náplně:
    • Na těsto nalijte připravenou tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozložte.
  5. Skládání jablek:
    • Na tvarohovou náplň pokládejte tenká kolečka jablek.
  6. Potření a pečení:
    • Rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete jím povrch.
  7. Pečení:
    • Pečte koláč přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a náplň ztuhlá.
  8. Podávání:
    • Linecký koláč s tvarohem a jablky můžete podávat teplý nebo studený. Posypete ho moučkovým cukrem nebo ozdobte šlehačkou před jeho podáváním.

Pokud máte rádi jablečné moučníky, pak musíte vyzkoušet také tento recept na vynikající linecký koláč s krémovou tvarohovou náplní a čerstvými jablky, který dokonale potěší vaše chuťové buňky.

Napsat komentář