Kapr na modro (namodro) – recept

Kapr na modro je oblíbený pokrm, který v české kuchyni často zdobí sváteční stoly, zejména během Vánoc. Tady máte tento zajímavý recept na přípravu kapra na modro. Děláte ho také tak, nebo máte jiný vyzkoušený recept?

Ingredience:

  • 1 kapr přibližně 2,5 kg
  • 1 cibule nasekaná na drobné kousky
  • 2 mrkve očištěné a nakrájené na kolečka
  • 2 petržele oloupané a nakrájené na kolečka
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Očistěte kapra, vykostěte a nakrájejte na jednotlivé porce.
  2. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte cibuli, mrkev, petržel, bobkové listy, nové koření, pepř a sůl.
  3. Přidejte do vroucí vody ocet, cukr a zamíchejte. Vařte asi tak 10 minut.
  4. Přidejte kousky kapra do vroucí vody a vařte je asi 15 minut, dokud nejsou uvařené.
  5. Ve druhém hrnci nebo kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte mouku a nechte ji zhnědnout.
  6. Postupně přilijte smetanu za stálého míchání tak, aby vznikla hladká omáčka.
  7. Omáčku dochuťte šťávou z citronu a solí podle své chuti.
  8. Kapra vytáhněte z vody a pokapejte citronovou šťávou.
  9. Uvařeného kapra na modro podávejte například ozdobeného nasekanou petrželkou a pokapaného citronovou šťávou navíc.

Napsat komentář