Křupavý vepřový bůček marinovaný a pečený s fenyklem – recept

Tento marinovaný vepřový bůček s fenyklem upečený do křupava je neskutečně výborné jídlo, které kombinuje chutné kousky vepřového masa s aromatickým fenyklem. Pokud chcete udělat něco skvělého například na nedělní oběd, pak toto je určitě trefa do černého.

Ingredience

  • Cca 1 kg vepřového bůčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého fenyklu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce čerstvého kopru nebo petrželky, nasekané
  • 1 velký fenykl, nakrájený na tenké plátky
  • 1 citron, nakrájený na tenké plátky
  • Olej na potření pekáče

Postup

  1. Začněte s přípravou marinády. V misce smíchejte olivový olej, mletý kmín, mletý fenykl, sůl, čerstvě mletý černý pepř, nasekaný česnek, citronovou šťávu a čerstvý kopr nebo petrželku. Tato směs bude jako marináda pro vepřový bůček.
  2. Vepřový bůček omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Nařežte kůži na povrchu nožem, aby se marináda lépe vstřebala. Potřete důkladně vepřový bůček připravenou marinádou ze všech stran. Nechte bůček marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
  3. Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 180 °C.
  4. Pekáč potřete olivovým olejem a umístěte nakrájený fenykl s plátky citronu na dno pekáče.
  5. Vepřový bůček umístěte na fenykl a citron. Dejte bůček kůží nahoru, aby byla po upečení hezky křupavá.
  6. Pečte vepřový bůček v troubě asi tak 2 hodiny, dokud není upečený dozlatova a kůže není hezky křupavá.
  7. Během pečení můžete bůček občas potírat šťávou, která se uvolní během pečení, aby zůstal bůček šťavnatý.
  8. Když je bůček hotový, vytáhněte ho z trouby a nechte ho chvíli odpočívat, asi tak 10 minut.
  9. Nakrájejte vepřový bůček na plátky a podávejte s pečeným fenyklem a citronem. Můžete navíc ozdobit ještě čerstvým koprem nebo petrželkou, ale není to nutné.

Díky tomuto receptu připravíte krásně křupavý vepřový bůček marinovaný a pečený s fenyklem. Hodí se skvěle například k nedělnímu obědu a potěší svou křupavostí a kombinací chutí, které spolu skvěle ladí.

Napsat komentář