Lahodné květákové karbanátky se sýrem jsou skvělým jídlem, které si můžete snadno připravit třeba právě na dnešní oběd nebo večeři.
Ingredience
- 1 středně velký květák (asi 500 g)
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 hrnku (50 g) strouhanky
- 1/2 hrnku (50 g) strouhaného tvrdého sýra (například parmezán, čedar nebo eidam)
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
- Rostlinný olej na smažení
Postup
- Příprava květáku: Rozdělte květák na menší růžičky. Uvařte je ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, dokud nezměknou. Sceďte květák a nechte ho vychladnout.
- Příprava směsi: Ve velké míse smíchejte uvařený a vychladlý květák s nasekanou cibulí, česnekem, strouhankou, strouhaným sýrem, vajíčky, solí a čerstvě mletým pepřem. Dobře promíchejte, dokud vznikne kompaktní těsto.
- Tvarování karbanátek: Z těsta vytvarujte karbanátky nebo placičky podle vaší preference. Můžete ruce namáčet ve vodě, aby se těsto lépe tvarovalo a nelepilo.
- Smažení: Ve velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Smažte květákové karbanátky z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 3 minuty z každé strany. Smažte je ve dvou až třech menších dávkách tak, abyste měli při smažení dostatek místa na pánvi. Květákové karbanátky by měly být křupavé a dozlatova.
- Odkapání a podávání: Smažené karbanátky vyjměte z pánve a nechte je na papírovém ubrousku odkapat a zbavit oleje po smažení.
- Podávání: Květákové karbanátky se sýrem podávejte teplé například s bramborami nebo salátem.