Pravé domácí langoše, které nemají chybu – recept

Langoše jsou tradičním maďarským jídlem, které je oblíbené i v jiných zemích. Jsou to placky vyrobené z kynutého těsta, které se smaží a poté posypávají různými pochoutkami. Přinášíme recept na pravé domácí langoše.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vlažné vody
  • olej na smažení

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl.
  2. Postupně přilijte vlažnou vodu a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a pružné konzistence. Případně můžete použít stolní mixér s hákem na těsto pro hnětení.
  3. Přikryjte misku utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto vykynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. Po vykynutí těsto opatrně vyndejte z misky na pomoučený povrch a rozdělte ho na menší kousky, které budou sloužit jako jednotlivé langoše.
  5. Každý kousek těsta vyválejte na tenkou placku o průměru přibližně 15 cm. Můžete použít váleček na těsto a pomoučit pracovní plochu, aby se těsto nepřilepilo.
  6. Na hluboké pánvi zahřejte dostatek oleje. Langoše se obvykle smaží ve velmi horkém oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Při smažení se obou stran otáčejte, aby se langoše pekly rovnoměrně.
  7. Po vytažení langošů z oleje je nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje.
  8. Langoše můžete podávat různými způsoby. Nejčastěji se posypávají strouhaným česnekem, posypou strouhaným sýrem (typicky eidamem), a případně se mohou podávat s kyselou smetanou nebo kečupem. Můžete je také ozdobit čerstvými bylinkami nebo nasekanou cibulkou.

Langoše se obvykle podávají čerstvé a teplé. Jsou vhodné jako rychlý oběd nebo občerstvení.

Napsat komentář