Jablečný drobenkový koláč – recept s drobenkou (skořice, oříšky navíc)

Upečte si tento vynikající jablečný drobenkový koláč, který vyniká křehkým těstem a osvěžujícími jablky v kombinaci s křupavou drobenkou, do které můžete navíc přidat také třeba skořici nebo oříšky. Tak neváhejte a pusťte se do tohoto skvělého koláče.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 5 středně velkých jablek (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na tenká kolečka)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • šťáva z 1/2 citronu

Na drobenku

  • 100 g hladké mouky
  • 70 g másla (studeného)
  • 70 g cukru
  • špetka skořice (dle chuti)

Postup:

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto, aby bylo hladké.
    • Těsto zabalte do potravinové folie nebo dejte do sáčku a nechte ho odpočinout v lednici zhruba 30 minut.
  2. Jablečná náplň:
    • Troubu si dopředu předehřejte na 180 °C.
    • Na tenká kolečka nakrájená jablka smíchejte v misce s cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
  3. Příprava:
    • Vyválejte těsto na velikost plechu a přeneste ho na plech. Vytvořte okraje.
  4. Náplň:
    • Na těsto naskládejte směs jablek, kterou jste připravili.
  5. Drobenka:
    • V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo, cukr a špetku skořice prsty nebo vidličkou, dokud nevznikne drobenka.
  6. Drobenka a pečení:
    • Na jablka nasypte připravenou drobenkou a rovnoměrně ji rozložte.
  7. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a jablka měkká.
  8. Podávání:
    • Jablečný drobenkový koláč můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo podávat navíc s pořádnou porcí kvalitní šlehačky.

Jednoduchý a přitom tak lahodný jablečný koláč s křupavou drobenkou je ideální pro každou příležitost a hodí se skvěle ke kávě nebo nějakému dobrému čaji. Vyzkoušejte určitě tento recept.

Napsat komentář