Oblíbený a tradiční meruňkový džem je skvělý jen tak s chlebem a máslem, ale i do dezertů, na palačinky nebo křupavý toast. Tento džem z meruněk si můžete snadno připravit doma podle následujícího vyzkoušeného receptu.
Ingredience
- 1 kg meruněk (bez pecek)
- 500 g cukru krystal
- Šťáva z 1 citronu
Postup
- Meruňky opláchněte, rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky.
- Meruňky dejte do hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu.
- Hrnec s meruňkami postavte na střední oheň a začněte směs vařit. Pomalu promíchejte a nechte cukr rozpustit.
- Jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu na nízký výkon a nechte směs vařit asi 30 až 40 minut. Občas míchejte, aby se zabránilo připálení.
- Během vaření odstraňujte pěnu, která se objeví na povrchu.
- Správnou hustotu džemu buď odhadněte od oka, případně dejte lžičkou na talířek a pokud se příliš neroztéká, je tak akorát hotový.
- Když je džem hotový, odstraňte hrnec ze sporáku a nechte trochu zchladnout.
- Přelijte horký džem do sterilizovaných sklenic a důkladně uzavřete víčkem. Pokud nepoužíváte konzervační metodu, tak sklenice uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
Tímto způsobem připravený meruňkový džem je chutný, sladký a plný ovocné chuti. Můžete si ho vychutnat na různé způsoby a je skvělý také na přípravu dalších sladkých pokrmů.