Meruňkový džem – recept

Oblíbený a tradiční meruňkový džem je skvělý jen tak s chlebem a máslem, ale i do dezertů, na palačinky nebo křupavý toast. Tento džem z meruněk si můžete snadno připravit doma podle následujícího vyzkoušeného receptu.

Ingredience

  • 1 kg meruněk (bez pecek)
  • 500 g cukru krystal
  • Šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Meruňky opláchněte, rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky.
  2. Meruňky dejte do hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu.
  3. Hrnec s meruňkami postavte na střední oheň a začněte směs vařit. Pomalu promíchejte a nechte cukr rozpustit.
  4. Jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu na nízký výkon a nechte směs vařit asi 30 až 40 minut. Občas míchejte, aby se zabránilo připálení.
  5. Během vaření odstraňujte pěnu, která se objeví na povrchu.
  6. Správnou hustotu džemu buď odhadněte od oka, případně dejte lžičkou na talířek a pokud se příliš neroztéká, je tak akorát hotový.
  7. Když je džem hotový, odstraňte hrnec ze sporáku a nechte trochu zchladnout.
  8. Přelijte horký džem do sterilizovaných sklenic a důkladně uzavřete víčkem. Pokud nepoužíváte konzervační metodu, tak sklenice uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.

Tímto způsobem připravený meruňkový džem je chutný, sladký a plný ovocné chuti. Můžete si ho vychutnat na různé způsoby a je skvělý také na přípravu dalších sladkých pokrmů.

Napsat komentář