Smetanová panna cotta – recept s malinami nebo ostružinami

Smetanová panna cotta s malinami nebo ostružinami je lahodný a elegantní dezert, který je velmi snadný k přípravě. Panna cotta je italský dezert z husté smetany a želatiny, který se často podává s ovocem nebo ovocnou omáčkou. Zde je recept na smetanovou panna cottu s malinami nebo ostružinami, který si nyní můžete jednoduše připravit také doma.

Ingredience

Pro panna cottu

  • 500 ml smetany na vaření (minimálně 30 % tuku)
  • 100 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 2 čajové lžičky želatiny
  • 3 lžíce studené vody

Pro ovocnou omáčku

  • 200 g malin nebo ostružin (čerstvých nebo zmrazených)
  • 2-3 lžíce cukru (podle sladkosti ovoce)
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Příprava panna cotty:
    • Do menší misky dejte studenou vodu a nasypte želatinu. Nechte želatinu nabobtnat a vstřebat vodu (asi 5 minut).
    • Ve hrnci smíchejte smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Ohřívejte směs na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí a směs se nezahřeje. Nepřivádějte ale k varu.
    • Potom odstavte směs z ohně a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí a směs se nesjednotí.
    • Panna cottu přelijte do menších skleniček, pohárů nebo misek. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě a poté přeneste do lednice. Nejlépe je nechat panna cottu ztuhnout přes noc.
  2. Příprava ovocné omáčky:
    • Pokud používáte čerstvé ovoce, omyjte ho důkladně a nechte okapat. Pokud používáte zmrazené ovoce, nechte ho rozmrazit.
    • V hrnci smíchejte ovoce, cukr a citronovou šťávu. Ohřívejte směs na středním ohni, občas promíchávejte.
    • Vařte směs asi 5 až 7 minut, nebo dokud se ovoce nerozpadne a nevytvoří se ovocná omáčka. Můžete ji propasírovat, pokud chcete odstranit semínka a mít hladkou konzistenci.
  3. Servírování:
    • Před podáváním vytáhněte panna cottu z lednice a můžete ji opatrně vyklopit z formy na talířek.
    • Přelijte panna cottu ovocnou omáčkou z malin nebo ostružin.
    • Pokud chcete, můžete na vrchol panna cotty přidat také několik čerstvých malin nebo ostružin pro ozdobení.

Vyzkoušejte podle tohoto receptu lahodnou smetanovou panna cottu s ovocnou omáčkou z malin nebo ostružin. Tento dezert je skvělým závěrem jakéhokoli jídla a jistě potěší vaše chuťové buňky.

Napsat komentář