Smetanový špenát – recept na přílohu k masu

Smetanový špenát je výbornou přílohou k masu a mnoha dalším pokrmům. Tato jednoduchá a chutná příloha přináší bohatou a krémovou chuť. Pokud navíc vaše děti doposud ohrnovaly nos nad špenátem, tak tento by jim mohl chutnat.

Ingredience

  • 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu (pokud používáte mražený, dejte ho předem rozmrazit a zbavte ho nadbytečné vlhkosti)
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 1/2 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 250 ml smetany na vaření
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra (například parmazán nebo eidam)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (volitelně)

Postup

  1. Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho důkladně a zbavte tvrdých stonků. Nakrájejte ho na menší kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej na středním ohni.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
  4. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
  5. Přidejte špenát a promíchejte ho s cibulí a česnekem. Pokračujte ve vaření, dokud se špenát nezmenší a nezbaví přebytečné vody. To by mělo trvat asi 5 minut.
  6. Přilijte smetanu na vaření a nechte směs povařit asi 2 až 3 minuty, dokud se smetana trochu nezredukuje a směs se neprohřeje.
  7. Přidejte strouhaný sýr a promíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a směs nebude krémová.
  8. Ochutnejte smetanový špenát a podle chuti přidejte sůl, pepř a případně také trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
  9. Nádobu odstavte z ohně a podávejte smetanový špenát jako přílohu k masu, například k pečenému kuřeti, steakům nebo rybě.

Tento smetanový špenát přidává krémovou a bohatou chuť vašim pokrmům a je skvělou volbou pro různé příležitosti. Mohl by také chutnat vašim dětem, které se špenátem doposud příliš nekamarádily.

Napsat komentář