Pomazánka z nivy (klasická nebo šlehaná) – recept

Pomazánka z nivy, známá také jako sýrová nivová pomazánka, je chutný a zdravý pokrm, který lze podávat na chléb, toust ale i jako dip pro zeleninu. Existují dvě hlavní varianty tvarohové pomazánky, a to klasická nebo šlehaná.

Klasická pomazánka z nivy

Ingredience

  • 100 až 120 g nivy
  • 100 g taveného sýru
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný (volitelně)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaná čerstvá bylinky (například petržel nebo kopr) pro ozdobu

Postup

  1. V misce smíchejte nastrouhanou na hrubším struhadle, tavený sýr, smetanu a prolisovaný česnek (pokud ho používáte).
  2. Přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  3. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  4. Pomazánku podávejte ozdobenou nasekanými bylinkami na chlebu, toustech nebo s plátky zeleniny.

Šlehaná pomazánka z nivy

Postup

  1. V misce smíchejte nastrouhanou na hrubším struhadle, tavený sýr, smetanu a prolisovaný česnek (pokud ho používáte).
  2. Přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  3. Použijte elektrický mixér nebo metličku a šlehejte směs asi 3 až 4 minuty, dokud pomazánka z nivy nezíská lehkou a nadýchanou konzistenci.
  4. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  5. Pomazánku podávejte ozdobenou nasekanými bylinkami na chlebu, toustech nebo s plátky zeleniny.

Pomazánka z nivy, ať už klasická nebo šlehaná, je výborná na snídani nebo svačinu. Můžete ji přizpůsobit své chuti přidáním různých bylinek, koření nebo zeleniny podle vašich chutí a nápadů.

Napsat komentář