Pomazánka z nivy, známá také jako sýrová nivová pomazánka, je chutný a zdravý pokrm, který lze podávat na chléb, toust ale i jako dip pro zeleninu. Existují dvě hlavní varianty tvarohové pomazánky, a to klasická nebo šlehaná.
Klasická pomazánka z nivy
Ingredience
- 100 až 120 g nivy
- 100 g taveného sýru
- 100 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku, prolisovaný (volitelně)
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná čerstvá bylinky (například petržel nebo kopr) pro ozdobu
Postup
- V misce smíchejte nastrouhanou na hrubším struhadle, tavený sýr, smetanu a prolisovaný česnek (pokud ho používáte).
- Přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Pomazánku podávejte ozdobenou nasekanými bylinkami na chlebu, toustech nebo s plátky zeleniny.
Šlehaná pomazánka z nivy
Postup
- V misce smíchejte nastrouhanou na hrubším struhadle, tavený sýr, smetanu a prolisovaný česnek (pokud ho používáte).
- Přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Použijte elektrický mixér nebo metličku a šlehejte směs asi 3 až 4 minuty, dokud pomazánka z nivy nezíská lehkou a nadýchanou konzistenci.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Pomazánku podávejte ozdobenou nasekanými bylinkami na chlebu, toustech nebo s plátky zeleniny.
Pomazánka z nivy, ať už klasická nebo šlehaná, je výborná na snídani nebo svačinu. Můžete ji přizpůsobit své chuti přidáním různých bylinek, koření nebo zeleniny podle vašich chutí a nápadů.