Domácí drožďová pomazánka (volitelně s vejci) – recept

Pomazánka z droždí je jednoduchý a chutný recept, který můžete připravit na chléb, tousty nebo jako dip pro zeleninu. Domácí drožďová pomazánka má bohatou a nápadnou chuť díky kombinaci droždí, másla, bylinek a koření. Zkuste tento základní recept na pomazánku z droždí.

Ingredience

  • 1/2 hrnku másla (měkkého, pokojové teploty)
  • 2 až 3 lžíce droždí (čerstvé nebo sušené, podle preference)
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku, prolisované (volitelně, pro pikantní chuť)
  • 1 až 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (například petržel, tymián, oregano, bazalka)
  • 1 lžička citronové šťávy (pro osvěžení, volitelně)
  • Plátek chleba nebo topinky pro podávání
  • vejce uvařená na tvrdo a nakrájená na kostičky nebo kolečka

Postup

  1. Pokud používáte sušené droždí, rozpusťte ho v malém množství teplé vody podle pokynů na obalu. Nechte ho odpočívat, dokud nevytvoří pěnu.
  2. V míse smíchejte měkké máslo s cukrem, solí, čerstvě mletým černým pepřem a prolisovaným česnekem (pokud ho používáte).
  3. Přidejte droždí (čerstvé nebo připravené se sušenými droždími) a promíchejte, dokud nezískáte hladkou pastu.
  4. Přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu (pokud ji používáte) a znovu promíchejte.
  5. Nechte pomazánku odpočívat v lednici asi 30 minut, aby se chutě dobře promísily a pomazánka ztuhla.
  6. Pomazánku podávejte na plátku chleba nebo třeba topinkách jako pomazánku na pečivo volitelně s vejci, které se skvěle hodí.

Tato pomazánka z droždí je bohatá na chuť a můžete ji přizpůsobit svým chutím přidáním různých bylinek a koření. Je výborná na snídani, svačinu nebo jako předkrm.

Napsat komentář