Halušky se zakysanou smetanou – recept

Halušky se zakysanou smetanou jsou tradičním slovenským pokrmem, který tvoří bramborové noky vařené ve slané vodě a podávané s lahodnou zakysanou smetanou. Tento pokrm je velice jednoduchý, chutný a zaručeně vás zasytí. Je to jedna z variant, jak můžete toto skvělé tradiční jídlo připravit. Pokud byste chtěli, můžete přidat také opraženou slaninou.

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • Kousky slaniny nebo uzeného masa (volitelně)
  • Osmažená cibulka (volitelně)

Postup

  1. Brambory oloupejte, opláchněte, a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Smíchejte nastrouhané brambory s moukou, vejcem a špetkou soli, dokud nezískáte hladké bramborové těsto. Mělo by být hustější, ale dobře formovatelné.
  3. Pracovní plochu si posypte trochou mouky a formujte z těsta válečky o průměru asi 1 cm.
  4. Nakrájejte válečky na menší kousky, které budou tvořit halušky. Případně můžete halušky protlačit přes hrubé síto – je to rychlejší varianta.
  5. V hrnci s osolenou vařící se vodou vařte halušky, dokud nevyplavou na povrch. Potom je nechte vařit ještě asi tak 3 minuty, dokud nebudou měkké.
  6. Mezitím na pánvi osmahněte kousky slaniny nebo uzeného masa, dokud nebudou hotové. Pokud používáte osmahnutou nebo zkaramelizovanou cibulku, můžete si ji připravit.
  7. Hotové halušky vytáhněte děrovanou naběračkou a nechte je okapat.
  8. Podávejte halušky se zakysanou smetanou a opraženými kousky slaniny nebo uzeného masa. Případně přidejte také cibulku.

Napsat komentář