Krémová dýňová polévka se zakysankou – recept z hokaido

Dýňová polévka z hokaido může být připravena se smetanou, ale třeba i kokosovým mlékem. Zde je jednoduchý recept na krémovou dýňovou polévku se smetanou, která skvěle chutná a můžete si do ní přidat třeba ještě opraženou slaninu.

Ingredience

  • 1 kg dýně (například hokkaido nebo muškátová dýně)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 brambora
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (nebo zakysanka / kokosové mléko)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej
  • Nasekaná petrželka pro ozdobu

Postup

  1. Dýni hokaido oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli, česnek, mrkev a bramboru oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  3. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli, česnek, mrkev a bramboru, dokud nezměknou.
  4. Přidejte nakrájenou dýni a orestujte spolu s ostatními ingrediencemi asi 5 minut.
  5. Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud dýně a zelenina nezměknou (asi 20 až 30 minut).
  6. Poté polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  7. Vraťte polévku na sporák a přidejte smetanu na vaření, zakysanku, nebo kokosové mléko. Dobře promíchejte.
  8. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Podávejte horkou dýňovou polévku do talířů a ozdobte například nasekanou petrželkou.

Tento recept na krémovou dýňovou polévku můžete podle sebe dochutit dalším kořením a bylinkami podle svého vkusu. Můžete také vyzkoušet přidání koření jako je zázvor, kurkumy nebo kari pro zajímavější chuť.

Napsat komentář