Jahodová buchta – recept na plech s čerstvými jahodami

Upečte dětem vynikající jahodovou buchtu na plech podle tohoto receptu a rozhodně nešetřete čerstvými a zralými jahodami, o kterých to celé je. Buchta je vláčná a vynikající například se šlehačkou.

Ingredience

  • 250 g čerstvých a zralých jahod
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1 citronu
  • špetka soli
  • 200 ml šlehačky na šlehání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech o velikosti přibližně 30 x 40 cm. Vymažte ho máslem a vysypte trochou mouky.
  2. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Posypte je 50 g moučkového cukru a nechte chvíli odležet, aby se uvolnila šťáva.
  3. Ve větší míse smíchejte vejce se zbývajícím cukrem a vanilkovým cukrem. Přidávejte postupně mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte také šťávu z citronu a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Nalijte těsto na připravený plech a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy. Rozložte na těsto nakrájené jahody.
  5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 až 25 minut, nebo dokud buchta nezměkne a nezačne se lehce barvit dozlatova.
  6. Mezitím ušlehejte šlehačku do tuha.
  7. Po upečení vyjměte jahodovou buchtu z trouby a nechte vychladnout. Poté ji můžete překrýt šlehačkou a ozdobit dalšími jahodami.
  8. Nakonec buchtu rozkrájejte na porce a podávejte.

Tento recept vám umožní vychutnat si svěží a jahodovou buchtu plnou chuti skvělých jahod, ale můžete samozřejmě použít také jiné ovoce. Můžete ji podávat jako dezert po jídle nebo si vychutnat při odpolední svačině. Tato buchta potěší dospělé i děti – je prostě výborná.

Napsat komentář