Recept na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, které si prostě nesmíte nechat uniknout. Základem je kvalitní těsto a hlavně zralé, sladké a ideálně čerstvě natrhané jahody ze zahrádky. Pusťte se do těchto knedlíků, protože jsou vážně výborné.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 7 g suchého droždí
- 250 ml mléka
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 250 g jahod (čerstvých nebo mražených)
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
- V menší míse smíchejte droždí a mléko. Nechte působit asi 5 minut, dokud se droždí nerozpustí a nezačne pěnit.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vejce do mísy s moukou.
- Přilijte směs s droždím a mlékem do misky s moukou a vytvořte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte postupně trochu více mouky.
- Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud se zhruba nezdvojnásobí jeho objem.
- Mezitím si připravte jahody. Pokud používáte čerstvé jahody, očistěte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte mražené jahody, nechte je rozmrazit.
- Když je těsto vykynuté, vymačkejte z něj vzduch a rozdělte ho na menší kousky.
- Každý kousek těsta rozplácněte do kruhu a vložte do středu trochu jahod.
- Pečlivě zabalte jahody do těsta a utvořte knedlíky.
- Přiveďte vodu v hrnci k varu a osolte ji.
- Vařte knedlíky ve vroucí vodě po dobu 10 až 15 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Občas je opatrně pootočte, aby se vařily rovnoměrně.
- Vyjměte hotové kynuté knedlíky s jahodami naběračkou a nechte je trochu okapat.
- Posypte knedlíky moučkovým cukrem a podávejte ještě teplé.
Tyto kynuté ovocné knedlíky s jahodami jsou skvělým způsobem, jak využít sezónní jahody a vytvořit si sladký a lahodný pokrm nebo dezert. Můžete knedlíky podávat samotné nebo třeba s vanilkovou omáčkou.