Kynuté ovocné knedlíky s jahodami – recept

Recept na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, které si prostě nesmíte nechat uniknout. Základem je kvalitní těsto a hlavně zralé, sladké a ideálně čerstvě natrhané jahody ze zahrádky. Pusťte se do těchto knedlíků, protože jsou vážně výborné.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 7 g suchého droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 250 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  2. V menší míse smíchejte droždí a mléko. Nechte působit asi 5 minut, dokud se droždí nerozpustí a nezačne pěnit.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce do mísy s moukou.
  4. Přilijte směs s droždím a mlékem do misky s moukou a vytvořte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte postupně trochu více mouky.
  5. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud se zhruba nezdvojnásobí jeho objem.
  6. Mezitím si připravte jahody. Pokud používáte čerstvé jahody, očistěte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte mražené jahody, nechte je rozmrazit.
  7. Když je těsto vykynuté, vymačkejte z něj vzduch a rozdělte ho na menší kousky.
  8. Každý kousek těsta rozplácněte do kruhu a vložte do středu trochu jahod.
  9. Pečlivě zabalte jahody do těsta a utvořte knedlíky.
  10. Přiveďte vodu v hrnci k varu a osolte ji.
  11. Vařte knedlíky ve vroucí vodě po dobu 10 až 15 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Občas je opatrně pootočte, aby se vařily rovnoměrně.
  12. Vyjměte hotové kynuté knedlíky s jahodami naběračkou a nechte je trochu okapat.
  13. Posypte knedlíky moučkovým cukrem a podávejte ještě teplé.

Tyto kynuté ovocné knedlíky s jahodami jsou skvělým způsobem, jak využít sezónní jahody a vytvořit si sladký a lahodný pokrm nebo dezert. Můžete knedlíky podávat samotné nebo třeba s vanilkovou omáčkou.

Napsat komentář