Domácí karamel (sladký i slaný) – recept

Domácí karamel může být skvělým doplňkem k různým dezertům, zmrzlině, dezertním omáčkám nebo třeba karamelovým bonbonům. Můžete si vybrat mezi sladkým karamelem (pro sladké dezerty) a slaným karamelem (který dodá dezertům kontrastní chuť). Zde je recept na sladký i slaný karamel. Nic na tom není, takže se do toho můžete s chutí pustit.

Sladký karamel

Ingredience

  • 1 hrnek cukru
  • 1/4 hrnek vody
  • 1/2 hrnek smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)

Postup

  1. V malém hrnci smíchejte cukr a vodu. Postavte hrnec na střední oheň a začněte vařit směs, aniž byste ji míchali.
  2. Sledujte směs, dokud nezačne získávat zlatou barvu. Může to trvat několik minut.
  3. Jakmile má směs zlatou barvu, okamžitě ji odstraňte z ohně, aby se zabránilo spálení. Pozor, protože karamel může rychle získat nežádoucí hořkou chuť.
  4. Pomalu a opatrně přilijte smetanu na vaření do karamelu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Buďte opatrní, směs je velmi horká.
  5. Vložte zpět na mírný oheň a vařte ještě 1 až 2 minuty za stálého míchání, dokud se karamel zcela nespojí se smetanou.
  6. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilkový extrakt, pokud používáte.
  7. Nechte karamel vychladnout a ztuhnout před použitím. Můžete jej uložit například do uzavřené nádoby v lednici.

Slaný karamel

Ingredience

  • 1 hrnek cukru
  • 1/4 hrnek vody
  • 1/2 hrnek smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli (můžete přidat více nebo méně podle své chuti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)

Postup

  1. Postupujte podle prvních tří kroků z receptu na sladký karamel, který je uveden výše.
  2. Jakmile má směs zlatavou barvu, okamžitě ji odstraňte z ohně.
  3. Pomalu a opatrně přilijte smetanu na vaření do karamelu a míchejte, dokud se všechno dobře nespojí.
  4. Vložte zpět na mírný oheň a vařte ještě 1 až 2 minuty za stálého míchání, dokud se karamel zcela nespojí se smetanou.
  5. Odeberte z ohně a vmíchejte máslo, sůl a vanilkový extrakt (pokud používáte).
  6. Nechte karamel zchladnout a ztuhnout před jeho dalším použitím. Můžete jej uložit do uzavřené nádoby v lednici.

Sladký karamel je skvělý na sladké dezerty jako třeba zmrzlinu, palačinky, nebo cheesecake. Slaný karamel dodá dezertům zajímavou a kontrastní chuť a může být použit například na slané karamelové dezerty nebo jako poleva pro jiné sladké delikatesy.

Napsat komentář