Hrnkový jahodový koláč s drobenkou je skvělým a rychlým způsobem, jak využít čerstvé jahody a připravit si jednoduchý a chutný moučník. Zde je recept na tento skvělý koláč s jahodami.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla (rozpuštěného)
- 1/4 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 hrnky čerstvých jahod (očištěných a nakrájených na poloviny)
Drobenka
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru
- 1/4 hrnku másla (studeného)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte dortovou formu.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Nalijte těsto do připravené formy a vyrovnávejte povrch.
- Na těsto rovnoměrně rozložte nakrájené jahody.
- V další misce smíchejte mouku, cukr a studené máslo a prsty promíchejte, dokud nevznikne drobenková konzistence.
- Posypte jahody připravenou drobenkou.
- Pečte koláč v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, dokud drobenka a koláč nezezlátne.
- Vyjměte upečený jahodový koláč z trouby a nechte ho vychladnout.
- Koláč můžete podávat samotný, s vanilkovou zmrzlinou nebo třeba šlehačkou.
Tento hrnkový jahodový koláč s drobenkou je skvělým způsobem, jak využít sezónní jahody a vytvořit si rychlý a lahodný moučník, který ocení nepochybně také děti. Bude skvěle chutnat jak teplý, tak i studený.
Další tipy, kde použít drobenku
Drobenka je skvělým způsobem, jak přidat křupavost, texturu a lahodný přídavek do různých sladkých i slaných pokrmů. Zde je několik nápadů, kam můžete použít drobenku.
- Dezerty: Drobenka je tradiční součástí mnoha dezertů, jako jsou koláče, koláče s ovocem, crumble, štrůdly a koláčky. Přidejte drobenku na vršek těsta nebo ovoce a pečte, dokud nezezlátne a nezíská křupavou konzistenci.
- Ovocné sladkosti: Přidejte drobenku na ovocné nákypy, třeba z jablek nebo meruněk. Kombinace ovocnéh náplně a drobenky vytváří skvělé propojení a chuť.
- Muffiny a kávové koláče: Posypte drobenku vršek muffinů nebo kávových koláčů před pečením. Drobenka přidá křupavost a ozdobí povrch.
- Ovocové saláty: Pokud chcete dodat ovocnému salátu trochu křupavosti, můžete ho posypat drobenkou. Tím vytvoříte zajímavý kontrast mezi měkkým ovocem a křupavou drobenkou.
- Zapékání: Přidejte drobenku na vrchní stranu zapékaných pokrmů jako je například zapečený květák nebo brokolice. Drobenka zde přidá křupavost a vytvoří lahodný povrch.
- Slané pokrmy: Drobenka nemusí být použita pouze v dezertech. Můžete ji také použít na vršek slaných jídel, jako jsou pečené kuře, ryby nebo zapékané těstoviny. Drobenka přidá křupavost a ozdobí povrch.
Použití drobenky je opravdu pestré a můžete ji přizpůsobit svým chutím a preferencím. Experimentujte s různými recepty a objevujte, jak může drobenka zlepšit chuť a celkový výsledek oblíbených pokrmů.