Meruňková bublanina – recept s drobenkou

Meruňková bublanina s drobenkou je vynikající moučník nejen pro milovníky meruněk a skvělé drobenky, který spojuje sladkou a šťavnatou meruňku právě s křupavou drobenkou na vrchu. Zde je recept, který musíte určitě vyzkoušet.

Ingredience

Pro těsto

  • 2 hrnky meruněk (opláchnutých, oloupaných, rozkrojených a zbavených pecek)
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku odstátého mléka
  • 2 velká vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr

Pro drobenku

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1/4 hrnku másla
  • 1/2 čajové lžičky skořice (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva.
  3. V druhé míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Dobře vše promíchejte.
  4. Postupně přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  5. Přidejte oloupané a nakrájené meruňky a jemně je vmíchejte do těsta.
  6. Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
  7. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
  8. V malé míse smíchejte mouku, cukr a případně skořici pro drobenku.
  9. Přidejte nakrájené máslo a rukama ho promíchejte s moukou a cukrem, dokud nevznikne drobenka.
  10. Rozprostřete drobenku na vrch těsta.
  11. Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud není bublanina upečená dozlatova.
  12. Nechte meruňkovou bublaninu chvíli vychladnout. Můžete ji podávat ale také teplou.

Meruňková bublanina s drobenkou je výborná kombinace sladkých meruněk s křupavou drobenkou. Drobenka dodá moučníku příjemný vzhled, lehkou křupavost a krásně se doplňuje s ovocem.

Napsat komentář