Strouhaný tvarohový koláč – recept

Výborný a jednoduchý strouhaný koláč s tvarohem nikdy nezklame. Hodí skvěle jak na pohoštění návštěvy, tak i jako sladká a chutná svačinka třeba s kakaem, nebo po obědě jako dezert ke kafíčku. Rozhodně vyzkoušejte tento recept na strouhaný tvarohový koláč a nebudete litovat.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli

Na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu
  • 3-4 lžíce cukru (dle chuti)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná citronová kůra (z 1 citronu, ideálně bio)

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto dohladka.
    • 1/4 těsta zabalte zvlášť a dejte do mrazáku. Zbývající těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 minut.
  2. Tvarohová náplň:
    • Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Můžete použít ruční metli nebo mixér, dokud nedosáhnete hladké a krémové náplně.
  3. Příprava:
    • Troubu si předehřejte na 180 °C.
    • Vyválejte 3/4 těsta na velikost dna formy pro koláč a přeneste ho do formy. Vytvořte okraje. 1/4 těsta vytáhněte z mrazáku.
  4. Náplň a pečení:
    • Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozložte.
    • Na náplň nastrouhejte na hrubém struhadle část těsta z mrazáku.
  5. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 až 40 minut, nebo dokud náplň není zpevněná a drobenka zlatavá.
  6. Podávání:
    • Strouhaný tvarohový koláč můžete podávat teplý nebo studený. Skvěle se hodí například ke kávě nebo čaji.

Tento výborný strouhaný tvarohový koláč, který je tvarohově krémový a chutný se hodí pro každou příležitost. Můžete ho připravit jen tak, ale ostudu vám neudělá také jako pohoštění návštěvy nebo třeba pro děti na nějakou oslavu nebo party.

Napsat komentář