Buchta s jahodami a želatinou – recept

Nevíte, co s jahodami a dali byste si něco sladkého? Tato snadná a rychlá buchta s jahodami a želatinou je skvělým letním moučníkem, který zvládne opravdu každý a skvěle poslouží jako sladká tečka po hlavním jídle nebo třeba na svačinu s kafíčkem.

Ingredience

Těsto

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 400 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Náplň

  • 500 g jahod (očištěných a nakrájených)
  • 1 balíček želatiny (přibližně 85 g)
  • 250 ml horké vody

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Přidejte mléko, olej a důkladně vše promíchejte.
  2. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
  3. Těsto nalejte do vymazané a moukou vysypané formy nebo do hlubšího plechu.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 až 50 minut, nebo dokud není buchta hotová.
  5. Připravte želatinu podle návodu na obalu, ale použijte pouze 250 ml horké vody místo doporučeného množství, které je obvykle vyšší.
  6. Nechte želatinu vychladnout na pokojovou teplotu, ale musí zůstat tekutá.
  7. Po upečení a vychladnutí buchty naskládejte na kolečka nakrájené jahody.
  8. Nalijte připravenou želatinu tak, aby pokryla jahody.
  9. Dejte buchtu s jahodami a želatinou do lednice a nechte ztuhnout. Mělo by stačit pár hodin, ale pokud nespěcháte, nechte klidně přes noc.
  10. Před podáváním můžete buchtu ozdobit dalšími jahodami nebo třeba šlehačkou.

Takto si velice snadno vytvoříte osvěžující buchtu s jahodami a želatinou, kterou si můžete užít především v teplých letních dnech, kdy jsou navíc čerstvé jahody, ideálně z vlastní zahrady, dostupné.

Napsat komentář